CFSMR salută numirea noului ministru al Sănătății, acesta fiind recunoscut ca un profesionist a ceea ce înseamnă viziune și, consecutiv, legislaţie a sistemului de sănătate.
Pe tema nominalizării sale, mass media şi comentatori politici au scos în evidenţă faptul că noul ministru va beneficia de acum înainte de gestionarea fondurilor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, fapt ce se afirmă nu a fost posibil cu vechil ministru, dl. Atilla Cseke.
Vrem să scoatem în evidenţă că aceasta este o inadvertenţă în aprecierea adevăratelor structuri legislative şi de coordonare a bugetelor sănătăţii. Niciodată din 1999, cînd sistemul de assigurări a fost pus în aplicare, Ministrul Sănătăţii nu a fost secundul Preşedintelui CNAS. Niciodată CNAS nu a gestionat banii asiguraţilor fără aprobarea Ministerului Sănătăţii.
Afirmaţiile fostului ministru dl. Atilla Cseke, cum că nu a reuşit să coorodneze fondurile CNAS sînt false.
Bugetul CNAS este apanajul Parlamentului, fiind aprobat ca buget consolidat al statului, în cadrul Legii Bugetului Naţional. Iniţiativa legislativă pentru Bugetul Naţional este de obicei apanajul Guvernului, unde Ministerul de Finanţe în colaborare cu Ministerul Sănătăţii sînt actorii care decid forma acesteia. Preşedintele CNAS este doar un factor de proiect tehnic pentru acest buget.
Banii care se strîng în sistemul CAS se strîng în Trezorerie, adică la Guvern (prin MF).
Cadrul contratual în sistemul de sănătate este stabilit prin HGR. Iniţiativa CoCa este stabilită în Ministerul Sănătăţii şi nu la CNAS. Ministerul Sănătăţii stabileşte şi Normele de aplicare, care sînt Ordin de Ministru.
Tot prin Ordin de Ministru se stabileşte lista de medicmanete compensate şi grautite şi modul lor de compensare. CNAS nu are nici un rol de decizie în acest domeniui.
Tot Ministerul Sănătăţii stabileşte preţul de referinţă al medicamentelor, precum şi modul de prescriere (pe DCI sau pe produs comercial). Tot Ministerul stabileşte dacă există plafoane pentru contractele farmaciilor pentru medicamentele compensate şi gratuite.
Pentru toate acestea, precum şi altele, considerăm că discuţia pe seama relaţiilor dintre Ministerul Sănătăţii şi CNAS este lipsită de sens. În actuala legislaţie, MS este coordonatorul şi cel care gestionează în fapt tot ceea ce se întîmplă în sistemul de sănătate, şi nu CNAS.
Citește și:
Sindicaliştii nu agreează ca Ministerul Sănătăţii să coordoneze CNAS
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News