Camera Medicilor din Cehia susţine demisiile colective, protestând faţă de autorităţi şi presa obedientă

medici-rezidenti
medici-rezidenti

Peste 3800 de medici părăsesc spitalele de stat, declanșând o criză de proporții în Cehia. Președintele Camerei Medicilor din Cehia a propus colegilor săi să susțină intenția unei demisii colective din spitalele publice.

Citeşte aici scrisoarea transmisă luni, 10 ianuarie, de preşedintele Camerei Medicilo0r din Chehia, Dr. Milan Kubek

Inițiativa a fost lansată în decembrie de câțiva medici din Praga și a întrunit rapid o susținere masivă, peste 3800 de medici  declarându-se gata să demisioneze în semn de protest față de condițiile de muncă și haosul din sistemul de sănătate. Dr. Milan Kubek, președintele Camerei Medicilor, propune ca forul profesional ceh să trimită țărilor occidentale o scrisoare prin care să solicite liber acces pentru medicii care părăsesc sistemul național de sănătate. Medicilor cehi care rămân în țară li se cere să nu ocupe posturile eliberate în urma protestului. Camera Medicilor este nemulțumită că autoritățile, în loc să caute soluții ”raționale” la criză, adoptă măsuri de forță, sprijinindu-se pe jurnaliștii din presa Puterii.

Medicii se plâng de birocrație și salariile mici, care nu le-ar putea asigura supraviețuirea dacă nu ar fi gărzile plătite (de remarcat că salariul mediu al cadrelor medicale din Cehia este dublu față de cel din România, înainte de reducerea cu 25 la sută-n.n.). Ei susțin că directiva europeană privind timpul de muncă nu este respectată, iar odată introdusă aceasta ar elimina orice sursă de venit suplimentar pentru medici. Protestul vizează, de asemenea, sistemul de rezidențiat și de pregătire postuniversitară al medicilor. Camera Medicilor din Cehia se așteaptă la solidaritate din partea tuturor medicilor din Europa.

Până acum, peste 3800 de medici dintr-un total de 12000 și-au anunțat intenția de a demisiona din sistemul public din Cehia.

Demisiile colective au dat câștig medicilor din Belgia, în anii 70 și celor din Israel, care au părăsit țara pentru scurt timp, în 2000, ca să nu fie mobilizați de guvern și siliți să lucreze în spitalele publice. Guvernul israelian a negociat un acord pe 10 ani, care a fost prelungit în 2010.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel