Camera Reprezentanților din SUA a votat pentru a sancționa Curtea Penală Internațională (CPI) în semn de protest față de mandatele de arestare emise pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu și fostul său ministru al apărării, în legătură cu campania Israelului din Gaza.
Votul a fost de 243 la 140 în favoarea "Legii pentru Contracararea Curții Ilegitime", care sancționează orice străin care investighează, arestează, reține sau urmărește penal cetățeni americani sau ai unei țări aliate, inclusiv Israelul, care nu sunt membri ai CPI, scrie Reuters. Patruzeci și cinci de democrați s-au alăturat celor 198 de republicani în sprijinirea legii. Niciun republican nu a votat împotrivă.
Votul din Cameră, unul dintre primele de la instalarea noului Congres săptămâna trecută, a subliniat sprijinul puternic al republicanilor lui Trump, pentru guvernul Israelului, acum că aceștia controlează ambele camere ale Congresului. Noul lider al majorității republicane din Senat, John Thune, a promis o analiză rapidă a legii privind sancțiunile, astfel încât Trump să o poată promulga la scurt timp după preluarea funcției.
Prima administrație Trump a impus sancțiuni împotriva CPI și în 2020 ca răspuns la investigațiile privind crimele de război din Afganistan, inclusiv acuzații de tortură de către cetățeni americani. Aceste sancțiuni au fost ridicate de administrația președintelui Joe Biden, deși secretarul de stat Antony Blinken a declarat în mai anul trecut că ar putea colabora cu Congresul pentru a impune noi sancțiuni asupra CPI, în urma solicitării procurorului CPI de mandate de arestare pentru liderii israelieni.
În urmă cu cinci ani, fostul procuror al CPI, Fatou Bensouda, și alți angajați au avut conturile bancare înghețate și interdicția de a călători în SUA . Noile sancțiuni adoptate de Camera Reprezentanților din SUA permit, de asemenea, țintirea persoanelor care asistă la activitatea curții.
În decembrie, președintele CPI, judecătoarea Tomoko Akane, a declarat celor 125 de state membre ale curții că sancțiunile ar submina rapid operațiunile curții în toate situațiile și cazurile și ar pune în pericol însăși existența sa. Trump urmează să fie învestit pentru un al doilea mandat prezidențial pe 20 ianuarie.
CPI este o curte permanentă care poate urmări penal persoane pentru crime de război, crime împotriva umanității, genocid și crime de agresiune în statele membre sau de către cetățenii acestora.
Curtea a declarat că decizia de a emite mandate împotriva oficialilor israelieni a fost în conformitate cu abordarea sa în toate cazurile, pe baza unei evaluări a procurorului că există suficiente dovezi pentru a continua, și pe opinia că emiterea mandatelor de arestare imediat ar putea preveni crimele în desfășurare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci