Camera Reprezentanților SUA, controlată de Partidul Republican, a votat reautorizarea unui program controversat de supraveghere vineri, într-un pas major către menținerea unei componente cheie a operațiunii de colectare de informații de inteligență externe a Statelor Unite, relatează Reuters.
Camera Reprezentanților a adoptat un proiect de lege pentru reautorizarea Secțiunii 702 a Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA) cu 273-147 de voturi. Proiectul de lege se deplasează acum la Senat, care se așteaptă să-i acorde aprobare bipartizană. Fără o acțiune a Congresului, programul va expira la 19 aprilie.
Aprobarea a venit după ce durata proiectului de lege a fost schimbată la doi ani dintr-o versiune anterioară de cinci ani, așa cum au cerut unii republicani.
FISA a atras critici din partea atât a legislativilor republicani, cât și a celor democrați, care susțin că încalcă dreptul constituțional al americanilor la viață privată. Proiectul de lege a fost blocat de trei ori în ultimii cinci luni de către republicanii din Cameră care s-au opus partidului lor.
Casa Albă, șefii seviciilor secrete și principalii legislatori ai Comitetului de Informații al Camerei au avertizat cu privire la efectele potențial catastrofale ale neautorizării programului, care a fost creat pentru prima dată în urma atacurilor din 11 septembrie 2001.
Reautorizarea a fost împiedicată mai devreme în această săptămână, când republicanii din Cameră au refuzat să susțină proiectul de lege pe care președintele Camerei, Mike Johnson, l-a propus, care nu a îndeplinit cerințele lor.
"Vom rămâne orbi la 19 aprilie" fără program, a spus reprezentantul Mike Turner, președintele republican al Comitetului de Informații al Camerei, jurnaliștilor miercuri.
Deși dreptul la viață privată este înscris în Constituția SUA, datele strânse de programul privind străinii includ adesea comunicații cu americani și pot fi exploatate de organismele de aplicare a legii interne, precum FBI, fără mandat.
Aceasta a alarmat atât republicanii de dreapta, cât și democrații de stânga. Revelațiile recente că FBI-ul a folosit această putere pentru a vâna informații despre protestatarii Black Lives Matter, donatorii campaniei congressionale și legislativii americani au ridicat îndoieli suplimentare cu privire la integritatea programului.
O problemă cheie a fost o modificare care ar impune agențiilor de aplicare a legii naționale să obțină mandate înainte de a căuta baza de date. Funcționarii publici susțin că o astfel de schimbare ar submina utilitatea programului pentru agenții precum FBI.
Modificarea a eșuat cu puțin înainte de votul final asupra adoptării proiectului de lege, cu un scor de 212-212.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News