Camere de supraveghere şi radare fixe pe şoselele din România. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis

Facebook Poliţia Română
Facebook Poliţia Română

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea potrivit căreia pe şoselele din România vor fi montate sisteme de supraveghere. 

Actul normativ prevede instituirea Sistemului integrat de monitorizare a traficului rutier pe drumurile publice din România, denumit e-SIGUR, sistem de interes naţional, complementar sistemelor inteligente de transport.

"Prin instituirea e-SIGUR se urmăreşte realizarea obiectivului general al Strategiei Naţionale pentru Siguranţă Rutieră aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 682 din 25 mai 2022, respectiv reducerea cu 50%, până în anul 2030, comparativ cu anul 2019, a numărului persoanelor decedate şi cu 50% a numărului persoanelor grav rănite în urma producerii accidentelor rutiere”, stipulează legea, conform Adevărul.

Astfel, Ministerul Transporturilor şi Poliţia Rutieră vor putea pune în funcţiune un sistem de camere video şi radare fixe pentru monitorizarea circulaţiei pe autostrăzi, drumuri expres şi drumurile naţionale aflate în administrarea CNAIR. 

Cine şi cum face procesul verbal

"Acest sistem va crea semnalări privind posibila încălcare a normelor de circulaţie pe drumurile publice sau posibila prezenţă în trafic a unor vehicule supuse confiscării, căutate potrivit legii, sau care pot fi utilizate ca probă într-o procedură judiciară”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Poliţiştii rutieri vor putea procesa manual cazurile de încălcare a Codului Rutier, dar vor şi interveni atunci când se constată o infracţiune, cum ar fi depistarea în trafic a unei maşini furate. 

"Procesul-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii contravenționale se întocmește în lipsa contravenientului, după stabilirea identităţii conducătorului de vehicul, menţionându-se aceasta în procesul-verbal, fără a fi necesară confirmarea faptelor de către martori sau a obiecțiunilor contravenientului, ca înscris în formă electronică”, mai arată legea. 

Radarele nu vor fi ascunse, vor fi semnalizate din timp

"Instituirea sistemului are și un puternic rol preventiv atât prin semnalizarea prezenței sistemelor de detecție, cât și prin utilizarea componentelor sale în vederea dispunerii unor măsuri specifice raportate la condiții meteo nefavorabile sau periculoase, evenimente rutiere sau de altă natură care pun în pericol circulația pe sectorul respectiv de drum. Astfel, obligațiile de informare sunt clar definite în proiectul de lege, acestea putând fi transmise și în mod dinamic prin intermediul panourilor cu mesaje variabile, tocmai în scopul determinării conducătorilor auto de a adopta o conduită preventivă”, mai arată proiectul de lege.

Conform datelor Poliției Rutiere, în primele 8 luni ale anului 2022, 2.092 de șoferi au fost sancționați pentru comportament agresiv, 233 pentru circulația nejustificată pe banda de urgență, 4.874 pentru nerespectarea regulilor privind circulația pe benzi, 426.425 pentru depășirea vitezei, iar 11.480 au fost trași la răspundere pentru trecerea pe culoarea roșie a semaforului. În plus, în trafic au fost descoperite și 15.901 mașini cu înmatricularea suspendată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel