Instalarea unui sistem de supraveghere este o buna optiune pentru a ne proteja familia si proprietatea. Unui sistem eficient ar trebui sa includa si camere supraveghere exterior, pe langa cele de interior. Selectarea echipamentelor potrivite se face in urma analizei atente asupra obiectivelor pe care doriti sa le monitorizati. Fiecare cladire are propriile necesitati in functie de dimensiune, de spatiul imprejmuit sau de numarul de intrari.
Orice investitie necesita o informare prealabila riguroasa. Nu intentionam sa cumparam camere de supraveghere in fiecare zi, de aceea, cunoasterea diferitelor tipuri de camere video si a caracterisiticilor principale va conduce catre alegerea optima, tinand seama atat de necesitati, cat si de bugetul alocat.
Principala caracteristica a unei camere supraveghere exterior o reprezinta gradul de protectie la apa. Un avantaj il constituie si posibilitatea de a fi montata si la interior. Pe de alta parte, nu orice camera supraveghere de interior poate fi instalata afara. Aceasta din urma nu are prevazut niciun grad de protectie la apa, prin urmare nu va putea rezista temperaturilor extreme, umiditatii sau prafului.
Pe piata exista doua categorii de camere de supraveghere video: analogice (HD) si IP. Din prima categorie fac parte camerele analogice CCTV, precum si noile variante HD, care se regasesc sub denumirele de AHD, CVI sau TVI (Turbo HD). Toate cele trei indeplinesc aceleasi functii, iar diferenta consta in initiatorul standardului. Camerele analogice HD folosesc cablu coaxial, astfel puteti inlocui vechile modele cu unele noi, masurate in rezolutie HD, fara a schimba cablurile deja existente. O data inlocuite aceste camere, pentru maximizarea performantelor este indicat sa inlocuiti si inregistratorul, tot cu unul HD. Inregistratoarele pentru camerele analogice sunt cunoscute ca DVR sau XVR. Un DVR functioneaza doar cu modele analogice, in timp ce un XVR indeplineste functii mixte, poate functiona si cu modele IP, intr-o anumita combinatie oferita de fiecare producator.
Cea de-a doua categorie include camere IP, camere nativ digitale ce folosesc doar cablu UTP pentru conectarea la NVR. Acestea capata o amploare tot mai mare, fiind mult mai performante, desi unii utilizatori pot invoca dezavantaje legate de modul de configurare putin mai greoi. In aceasta categorie sunt incluse si camere supraveghere wireless. Putem spune ca reprezinta deja o categorie aparte, fiind acele gadgeturi cautate de consumatori pentru supravegherea copilului. Avantajul lor este dat de lipsa cablurilor, trebuie doar alimentate si conectate la reteaua wireless, respectand cativa pasi.
Este un factor de luat in considerare. Avantajul unei camere de supraveghere cu rezolutie mare nu poate fi contestat. Imaginile vor fi mult mai clare, iar detaliile vor face diferenta. O camera de exterior cu o rezolutie full HD sau chiar peste, ar fi de preferat. Cautati modelul de camera care sa poata fi suportat de DVR sau NVR. Ambele echipamente trebuie sa suporte rezolutia respectiva pentru a functiona si pentru a obtine calitatea maxima.
O camera analogica necesita un DVR pentru a stoca imaginile captate, in vreme ce o camera IP, fie ca vorbim despre una cablata sau o camera wireless exterior, ofera mai multe posibilitati de stocare. Va intereseaza stocarea datelor pe o perioada mai mare de timp? In acest caz optati pentru un NVR pe care sa il echipati cu un HDD de ce capacitate aveti nevoie. Modelele difera, unele suporta HDD de maxim 4TB, altele de 6TB sau de 8TB. O alta optiune ar fi inregistrarea pe un calculator. Nu este necesar sa fie in acelasi loc in care se afla camera. Conexiunea dintre calculator si camera se poate face direct prin internet. Alta varianta poate fi stocarea locala, pe un SD card introdus in camera IP de exterior.
Camera de supraveghere exterior este folosita in special pentru monitorizare pe timpul noptii. De aceea, atingerea obiectivului implica achizitia unui model prevazut cu leduri IR. Majoritatea camerelor din prezent au leduri IR, diferenta dintre ele constand in distanta de iluminare. Verificati suprafata supusa monitorizarii si alegeti varianta cu iluminare potrivita. Unele camere “bat” la 20M, altele la 30M, 40M s.a.m.d. Retineti ca acest aspect are influenta si asupra pretului. De asemenea, conteaza si tipul de lentila. Pentru o camera cu iluminare la 20-30M, o lentila fixa de 3.6mm va fi suficient. Cu cat cresteti distanta, cu atat dimensiunea lentilei trebuie sa fie mai mare pentru focusare corecta. O lentila varifocala permite un reglaj flexibil.
Cea mai comuna carcasa folosita la exterior este de tip bullet. Variaza in dimensiuni, in functie de tipul de lentila incorporat, de numarul de leduri incluse. Cele reduse in dimensiuni sunt discrete, putand fi montate pentru supravegherea intrarii, cele mari au si rol de intimidare, dar si de monitorizare pe distante mai lungi. Camerele dome pot fi montate pe terasa sau in foisor. Cand vine vorba despre camere IP speed dome ne referim la monitorizare pe distante mari de peste 100M. Au functii suplimentare, precum pan, tilt si zoom. Se rotesc si dispun de zoom impresionant, de peste 10X, ajungand pana la 36X, in functie de model.
In magazinul online www.1CCTV.ro veti gasi numeroase sisteme de supraveghere, avand la dispoizitie o gama variata de echipamente care vor corespunde oricaror cerinte. Apelati cu incredere pentru a fi consiliat in alegerea celor mai bune camere supraveghere exterior.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu