Premierul David Cameron efectuează o vizită de trei zile în China, cu scopul de a lărgi porțile Marii Britanii pentru investițiile chinezilor. Omologul său, Li Keqiang, a vorbit, luni, într-o conferință de presă comună cu britanicul, despre o viitoare investiție de 50 de miliarde de lire sterline în Regatul Unit. Potrivit Financial Times, prim-ministrul Cameron vrea ca Beijingul să investească sume mari într-o linie rapidă de cale ferată, care să lege Londra de nordul Insulei.
”Cele două părți s-au înțeles să caute progresul în cooperarea din zone precum puterea nucleară și liniile rapide de cale ferată”, a spus Li Keqiang. El a precizat că vizita lui Cameron la Beijing, însoțit de cea mai numeroasă delegație britanică ajunsă vreodată în țara asiatică, semnifică o nouă etapă în relația Chinei cu Marea Britanie.
Declarația oficialului chinez dă greutate ieșirii de săptămâna trecută a lui David Cameron, care, în fața unei audiențe prezentă la Muzeul V&A, spunea: ”Sunt foarte interesat de ceea ce se întâmplă în China în termeni de cale ferată rapidă... Mă refer la HS2 (High Speed 2), primesc cu mare plăcere investițiile chineze în infrastructura britanică”.
Vizita premierului britanic în China este prima din noiembrie 2010 până în prezent. Miniștrilor britanici le-au fost refuzate, până acum, întâlnirile cu omologii chinezi, după ce prim-ministrul l-a primit pe Dalai Lama, la Londra, în mai 2012.
Când este estimată deschiderea rutei feroviare
Forma investiției chineze în HS2 este incertă deocamdată, notează FT, dar oficiali britanici spun că nu vor exista investiții directe în faza de construcție a căii ferate, care va fi făcută din bani publici. Astfel, rămân deschise posibilitățile ca Beijingul să liciteze pentru concesionarea dreptului de administra HS2 sau investiții în scheme periferice din apropierea rutei, precum diverse proiecte dezvoltate în preajma stațiilor. Se estimează că ruta se va deschide unde în 2030.
Demersul ar putea fi unul foarte controversat, deoarece în Regatul Unit se vorbește despre multele proiecte de infrastructură britanice deținute de chinezi.
Cameron a subliniat că Executivul pe care îl conduce nu ar trebui să se rușineze de faptul că se bazează tot mai mult pe capitalul chinez, pentru că investițiile din Asia sunt un semn de consolidare economică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu