Circulaţia camioanelor înmatriculate în statele membre ale Uniunii Europene va fi interzisă în Rusia începând cu 10 octombrie, a anunţat sâmbătă Moscova, o reacţie la interdicţia UE privind camioanelor ruseşti intrată în vigoare în urmă cu mai multe luni.
Interdicţia priveşte camioanele prin care se realizează schimburi comerciale bilaterale între ţările UE şi Rusia, precum şi tranzitul sau intrarea camioanelor din ţări terţe. Hotărârea priveşte, de asemenea, camioanele provenind din Marea Britanie, Norvegia şi Ucraina. Interdicţia va rămâne în vigoare până la 31 decembrie 2022. Ţările europene au interzis ieşirea camioanelor din Belarus şi Rusia pe 8 aprilie.
Rusia are un istoric de utilizare a interdicțiilor şi în ceea ce priveşte importurile de alimente în disputele comerciale cu alte țări. Federaţia Rusă a interzis importurile de produse agricole din 31 din cele 34 de regiuni ale Republicii Moldova începând cu 15 august. Organismul de supraveghere a fost nevoit să impună restricțiile "din cauza detectării repetate de substanțe periculoase în produsele moldovenești care intră în Rusia". Cu toate acestea, livrările către Rusia sunt încă importante pentru agricultorii din Republica Moldova. Republica Moldova a livrat Rusiei 168.000 de tone de produse agricole, în principal mere, prune și struguri, până acum în acest an, potrivit Reuters.
Unii analiști susțin că sunt mobilizați cu precădere bărbați din regiuni rurale, îndepărtate. Printre ei sunt oameni fără pregătire militară, deși ar fi trebuit să fie doar rezerviști, potrivit Ministerului Apărării de la Moscova. În paralel, Rusia se confruntă și cu un adevărat exod: la punctele de trecere a frontierei, mii de ruși se înghesuie să fugă din țară, pentru a nu fi trimiși pe frontul din Ucraina.
De vină pentru atitudinea agresivă din timpul protestelor anti-mobilizare, în unele cazuri, a fost și consumul de alcool, dar au apărut deja informații cum că Vladimir Putin ar avea de gând să interzică vânzarea băuturilor alcoolice în Rusia, iar unele regiuni au introdus deja restricții. Același lucru s-a întâmplat și în timpul Primului Război Mondial. Pentru cei mobilizați, veștile nu sunt deloc bune. Potrivit publicației rusești Meduza, Kremlinul ar intenționa să mobilizeze 1,2 milioane de oameni, de patru ori mai mulți decât numărul anunțat de oficiali. Iar surse de la Moscova susțin că guvernul vrea să recruteze mai puțini oameni din orașele mari și mai mulți din regiuni rurale îndepărtate, unde nu există mass-media și nici opoziție la planurile rusești. Pentru cei mobilizați, veștile nu sunt deloc bune. Potrivit publicației rusești Meduza, Kremlinul ar intenționa să mobilizeze 1,2 milioane de oameni, de patru ori mai mulți decât numărul anunțat de oficiali. Iar surse de la Moscova susțin că guvernul vrea să recruteze mai puțini oameni din orașele mari și mai mulți din regiuni rurale îndepărtate, unde nu există mass-media și nici opoziție la planurile rusești.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu