Mesajul esențial transmis de președintele Klaus Iohannis, luni, la conferința de presă, nu s-a referit nici la legile electorale, nici la modificarea Constituției. Majoritatea comentariilor s-au referit la stilul adoptat de președintele României, sau la tematica anunțată pentru consultările cu partidele. Mesajul cheie nu a fost, însă, transmis în timpul prezentării susținute de Klaus Iohannis, ci în timpul dialogului pe care președintele l-a avut cu mass media.
Bogdan Chirieac semnalează, într-un editorial scris pentru DCnews, că președintele a dat un mesaj clar în ceea ce privește campania anti-corupție.
Klaus Iohannis s-a referit și la propunerea premierului privind statutul procurorilor. Cât privește schimbarea Constituției, Chirieac arată de ce nu ar fi oportună o modificare a Legii fundamentale mai devreme de anul 2017.
Iată, integral, editorialul scris de Bogdan Chirieac:
Mesajul esențial transmis de președintele Klaus Iohannis, luni, la conferința de presă, nu s-a referit nici la legile electorale, nici la modificarea Constituției.
Punctul central al conferinței de presă a fost acela când președintele a răspuns la o întrebare privind anchetele DNA: "Mie îmi place ce văd". Practic, în calitatea sa de președinte al CSAT și al instituțiilor de forță ale statului, președintele a dat un nou impuls luptei împotriva corupției. Unii nu au dorit să audă acest lucru, alții au ignorant, pur și simplu, mesajul dat de președinte pe un ton calm și liniștit.
În pandant cu primul mesaj, președintele Iohannis a mai dat unul, tot pentru procurori: "Schimbarea statutului procurorilor, în sensul de a nu mai fi magistraţi, nu este oportună".
Altminteri, propunerile de modificare a Constituției sunt interesante și merită discutate. Ar fi însă grav dacă Parlamentul actual va îndrăzni să propună publicului spre referendum un proiect de modificare a legii fundamentale. Și asta fiindcă, în acest moment, puterile statului sunt debalansate. Problema nu este că Justiția este astăzi foarte puternică, ci că Legislativul este înfricoşător de slab. Actualul Parlament, populat cu mulți indivizi care nu au ce căuta în viața publică, este timorat, slab pregătit, haotic, incapabil să înțeleagă momentul de transformare profundă a societății românești.
Din cauza aceasta, un proiect pentru o nouă Constituție trebuie lăsat pentru 2017, după ce viitorul Parlament - sperăm ales pe liste – își va intra în atribuţii, în decembrie 2016. De altfel, după valul anchetelor care a izbit România, puțini dintre parlamentarii de astăzi se vor mai afla în viitorul Legislativ. Cei care nu vor fi "convinşi" de Justiție, vor înțelege că este mai bine să facă singuri pasul înapoi...
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu