Campania oficială în favoarea Brexitului, Vote Leave, a respins miercuri acuzaţiile de fraudare care i se aduc, devansând aşteptata publicare a unui raport al Comisiei Electorale britanice care ar urma să scoată în evidenţă aceste nereguli, informează AFP.
Potrivit lui Matthew Elliott, directorul acestei campanii care număra în rândurile sale şi pe actualii miniştri conservatori Boris Johnson (afaceri externe) şi Michael Gove (mediu), documentul pe care se pregăteşte să-l publice Comisia Electorală dezvăluie o manipulare a conturilor pentru campanie.
'Concluzia lor iniţială este că am depăşit plafonul de cheltuieli autorizat, că am făcut o donaţie unui alt grup în timpul campaniei, ceea ce nu trebuia să facem', a declarat Elliott pentru Sky News.
În centrul raportului figurează o donaţie de peste 600.000 de lire sterline făcută către un grup de tineri pro-Brexit, denumit BeLeave. Această sumă ar fi fost de fapt utilizată în beneficiul Vote Leave, în mod concret pentru a plăti serviciile unei platforme de date, în vederea realizării de mesaje publicitare adresate alegătorilor.
Dacă această sumă ar fi fost înregistrată în campania Vote Leave, ea ar fi depăşit cuantumul autorizat de cheltuieli, fixat la 7 milioane de lire sterline.
'Noi am fost desemnaţi campanie oficială în favoarea ieşirii (din UE) în ipoteza că vom lucra cu alte grupuri, că nu vom lucra singuri, ci cu alte grupuri şi le vom încuraja', s-a justificat Elliott la BBC.
Campania Brexit, ”minciuni” și ”fraude”
La rândul său, Comisia Electorală a reacţionat denunţând divulgarea concluziilor preliminare pe care le-a predat în iunie responsabililor Vote Leave, pentru ca aceştia să-şi formuleze remarcile, act pe care ea l-a calificat drept 'neobişnuit', dar care nu pune în discuţie procedura în curs. Ea a precizat că raportul său final va fi publicat 'imediat ce va fi posibil'.
Deputatul laburist Chuka Umunna, care a făcut campanie pentru rămânerea Marii Britanii în UE, a denunţat pe contul său de Twitter 'minciunile' şi 'fraudele' campaniei Vote Leave, estimând că raportul avea 'implicaţii foarte grave'.
'În timp ce Vote Leave a câştigat cu o diferenţă de 4% la referendumul privind apartenenţa la UE, ei au depăşit plafonul de cheltuieli cu 10%', a subliniat el.
Britanicii au votat în proporţie de 52% în favoarea ieşirii din UE în cadrul referendumului din 23 iunie 2016.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News