Campania #fiimeserias inițiată de Organizația Femeilor Liberale Mureș împreună cu TNL Mureș își propune o soluție pentru una din cele mai mari lacune ale învățământului românesc care continuă să pregătească ”studeți șomeri”.
Campania trage un semnal de alarmă și amintește că „România are nevoie de oameni pregătiți, în meserii cerute în piața reală”.
„Ne-am săturat de sertare pline de diplome și de CV-uri în care strălucesc inutil colegii naționale și facultăți fără viitor. Titlurile nu țin de foame și nici viitorul nu îl garantează. Vocația există și pentru cei care lucrează în salopetă sau cu mâinile murdare, iar cei care au înțeles acest lucru sunt acum căutați și respectați. Haideți să vorbim despre meseriile adevărate și despre școlile care ne pregătesc pentru viață. “Fii meseriaș!”, îndeamnă campanie.
România, ultima în UE la sumele alocate pentru învățământ
Conform unui studiu al Institutului de Cercetare a Calității Vieții, România e ultima țară din Uniunea Europeană în ce privește sumele alocate pentru învățământului profesional: doar 0,6 % din PIB. Eșecul acestui tip de învățământ are consecințe directe în economie: un studiu realizat arată că două firme din trei nu mai găsesc angajații de care au nevoie.
Angajatorii sunt complet descurajați. Cifrele arată că 8 din 10 absolvenți de facultate nu își găsesc de muncă în domeniul în care s-au pregătit. E un lucru firesc dacă ne luăm după faptul că, astăzi, doar 6% din locurile de muncă vacante sunt pentru studii superioare, restul fiind, în mare parte, joburi pentru calificări care se studiază la profesională. Piața cere meseriași pe care să îi angajeze, iar învățământul românesc pregătește, în continuare, studenți șomeri.
„Destinul pentru cât mai mulți tineri, schimbat în bine”
Mara Togănel, consilier județean în CJ Mureș și președinte al Organizației Femeilor Liberale Mureș, a vorbit cu DC NEWS despre campania organizației pe care o conduce.
’’Din păcate, cifrele privind învățământul profesional sunt descurajatoare. Avem locuri de muncă, dar nu vine nimeni...este cel mai des întâlnit răspuns pe care îl auzim de la angajatorii care caută meseriași bine pregătiți. În cadrul întâlnirilor noastre cu părinții și copiii ne dorim să trezim interesul pentru școlile profesionale și să discutăm despre motivele care îi determină pe elevi să evite aceste școli. Părinții au un rol esențial în orientarea copiilor spre această pregătire.
Trebuie să depășim ideile preconcepute și să construim viitorul tinerilor cu multă înțelepciune. Este adevărat că nu avem cel mai ofertant sistem de învățământ, dar cred că direcția înspre care se îndreaptă piața muncii trebuie să trezească un interes aparte pentru finanțarea acestui segment. Cu cât va deveni mai atractivă această formă de învățământ, cu atât va crește interesul tinerilor. Îmi doresc ca demersul nostru să schimbe în bine destinul cât mai multor tineri. La rândul nostru și noi am fost îndrumați și susținuți. Ne propunem să avem mai multe întâlniri, îndeosebi in mediul rural și să interacționăm cu cât mai mulți părinți și copii din clasele a VII-a și a VIII-a.
Reacțiile sunt pozitive și mă bucur să remarc că, acolo unde ajunge informația, apar și rezultatele. De asemenea, colaborăm și cu agenți economici care s-au alăturat campaniei noastre din dorința de a angaja forță de muncă calificată. Cred cu tărie că, împreună, cu puțină voință și implicare, vom putea mișca lucrurile în direcția bună. Tinerii de azi sunt România de mâine”, susține Mara Togănel.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu