Campania electorală pentru alegerile prezidențiale 2014 a început vineri, 3 octombrie, la ora 0:00, și se va încheia pe 1 noiembrie, la ora 7:00, în dimineața zilei premergătoare turului 1 de scrutin. În această perioadă de 30 de zile, candidații pentru Cotroceni beneficiază de o serie de privilegii, însă trebuie să și respecte anumite interdicții.
Beneficiile candidaților
CNA a decis că, în perioada campaniei electorale, prezidenţiabilii au acces gratuit şi egal la posturile publice de radio şi de televiziune.
Pe lângă audiovizual, Legea 370 din 2004 pentru alegerea Preşedintelui României le oferă candidaților și celor care îi susțin o gamă variată de metode prin care să-i determine pe români să-i voteze. Candidaţii se pot exprima liber, fără discriminare şi, în situaţia în care obţin autorizaţiile necesare, pot organiza mitinguri, adunări sau marşuri cu scop electoral, scrie adevarul.ro.
Articolul 37 din legea care reglementează desfăşurarea alegerilor prezidenţiale prevede că partidele şi candidaţii acestora pot beneficia de spaţii puse la dispoziţie de către primărie, pentru a se întâlni cu alegătorii. Acelaşi articol din lege stipulează că nu sunt permise discriminările, bazate pe apartenenţa politică a candidaţilor, de exemplu.
Cei 14 candidaţi la alegerile prezidenţiale mai beneficiază în timpul campaniei electorale de serviciile SPP. Aceștia au dreptul la un aghiotant, o maşină şi un şofer, puse la dispoziție de Serviciul de Protecție și Pază, dar pe care au dreptul însă să le refuze.
Elena Udrea şi William Brânză au acceptat protecţia SPP, în vreme ce Monica Macovei si Gheorghe Funar au refuzat aghiotantul, maşina şi şoferul din partea Serviciului de Protecție și Pază, informează romaniatv.net.
Restricțiile prezidențiabililor
Legea prevede şi o serie de interdicţii pentru candidaţii la alegerile prezidențiale. Spre exemplu, campania electorală nu se poate desfăşura în unităţile şcolare, cel puţin nu în timpul programului de învăţământ, dar nici în penitenciare ori în unităţile militare. Reprezentanţele diplomatice trebuie, de asemenea, evitate de către candidaţi şi de echipele lor de campanie.
Sunt interzise și acţiunile electorale care afectează spaţiile verzi, rezervaţiile naturale sau zonele protejate ecologic.
O altă prevedere face referire la folosirea minorilor cu vârsta sub 16 ani pentru distribuirea sau lipirea de afişe electorale, care este strict interzisă. Nici combinarea culorilor din afişe "într-o succesiune care reproduce drapelul României sau al altui stat" nu este permisă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu