Bernie Sanders, concurent la nominalizarea drept candidat la preşedinţia SUA din partea Partidului Democrat, a prezentat marţi un plan privind impozitarea averilor de peste 32 de milioane de dolari, transmite Reuters.
Senatorul Sanders nu este primul din cei 19 rivali democraţi care face o astfel de propunere: Elisabeth Warren, plasată mai bine decât el în unele sondaje de opinie recente, a cerut deja impozitarea averilor mai mari de 50 de milioane de dolari.
Sanders, care reprezintă în Senatul SUA statul Vermont, susţine că taxa sa pe "averile extreme" ar constitui un răspuns la nivelurile istorice de inegalitate din societatea americană şi ar finanţa planul său de asigurare a asistenţei medicale, precum şi proiecte cum ar fi locuinţele la preţuri convenabile şi creşe pentru toţi copiii. El a explicat că impozitarea suplimentară ar începe de la 1% de la un nivel al averii de 32 de milioane de dolari şi ar creşte în trepte, până la 8%, pentru cei care au peste 10 miliarde de dolari. Sunt vizaţi cei mai bogaţi 180.000 de americani, a precizat el.
"Ce e prea mult e prea mult. Ne vom lua de clasa miliardarilor, vom reduce substanţial inegalitatea averilor din America şi vom împiedica transformarea democraţiei noastre într-o oligarhie coruptă", a declarat senatorul.
Ca şi alte propuneri făcute de Sanders, impozitarea averilor ar necesita aprobarea Congresului, iar Senatul - dacă republicanii îşi păstrează majoritatea după alegerile de anul viitor - se va opune cu siguranţă unei astfel de măsuri, apreciază Reuters; există chiar şi controverse privind constituţionalitatea.
Personalul de campanie al lui Sanders a distribuit o scrisoare din partea profesorilor de economie Gabriel Zucman şi Emmanuel Saez de la Universitatea statului California din Berkeley, care au analizat planul şi au estimat că s-ar colecta 4350 de miliarde de dolari în următorul deceniu. Cei doi au trimis în ianuarie o scrisoare similară în sprijinul propunerii făcute de Warren.
Sanders a mai afirmat că, dacă va fi ales preşedinte, va adopta şi măsuri de prevenire a evaziunii fiscale: va crea un registru naţional al averilor, va introduce cerinţe mai stricte privind raportarea activelor şi conturile din străinătate şi va aloca mai multe fonduri fiscului (Internal Revenue Service), în vederea auditării tuturor miliardarilor.
Atât Sanders, cât şi Warren sunt cotaţi mai slab decât fostul vicepreşedinte Joe Biden în sondajele în rândul democraţilor. Alegerile prezidenţiale din Statele Unite, în cadrul cărora unul din ei se va confrunta cu actualul preşedinte, Donald Trump - candidat la realegere din partea Partidului Republican - vor avea loc în noiembrie anul viitor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News