Alexandru Rafila a reacționat la campania care se face împotriva vaccinării populației, în contextul în care România a ajuns la o acoperire vaccinală similară celei din Africa.
Ministrul Alexandru Rafila a revenit pe subiectul strategiei naționale de vaccinare, aflată în dezbatere publică, și care a stârnit o serie de discuții, iar cele mai multe merg spre ideea de obligativitate a vaccinării, deși comunicarea dinspre minister arată cu totul altceva.
”Cred că acest subiect al vaccinării trebui explicat cu bună credință. Noi o facem și marea majoritate a colegilor mei fac acest lucru, medicii de familie și cei care sunt implicați în programele de vaccinare.
Să nu uităm că totuși, unul dintre principalele câștiguri ale sănătății umanității în secolul 20 a fost reprezentat de vaccinuri, iar creșterea duratei de viață a populației și dispariția sau reducerea foarte mare a unor boli infecțioase care făceau ravagii se datorează vaccinării.
Toată această campanie, care mie mi se pare un element de iresponsabilitate, până la urmă, împotriva vaccinării mi se pare imorală și cred că cei care o propagă au mai degrabă un scop politic decât un scop care să aibă legătură cu sănătatea populației și a copiilor”, a declarat ministrul Alexandru Rafila, la Digi 24.
”Noi nu putem să stăm impasibili și să vedem că acoperirea vaccinală scade an de an și copiii din România sunt tot mai vulnerabili la boli care sunt bine cunoscute că pot să producă anumite complicații și vă dau exemplu doar rujeola sau de faptul că difteria sau poliomielita ar putea să apară în zona de conflict din Ucraina.
Este clar noi trebuie să ne protejăm copiii și mai mult, prin această strategie, dăm posibilitatea adulților, pacienților cu boli cronice, să se vaccineze.
Nu există nicăieri niciun fel de sugestie sau vreun element care să sugereze obligativitatea. Nu știu de unde a apărut acest lucru, dar asta nu înseamnă că noi nu trebuie să ne informăm corect oamenii asupra beneficiilor vaccinării, sigur și asupra riscurilor, dacă ele există.
Dar nu putem stăm implacabili și să vedem cum acoperirea vaccinală scade an de an și ajunge la o acoperire vaccinală pe care o întâlnim în Africa”, a mai spus ministrul Alexandru Rafila.
Citește și: Strategia națională de vaccinare. Ministerul Sănătății, precizări: Nu va fi obligatorie
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News