Aproximativ 2.500 de persoane s-au dezbrăcat şi au pozat nud împreună, sâmbătă, pe Plaja Bondi din Sydney, într-o fotografie de grup realizată de americanul Spencer Tunick cu scopul de a creşte gradul de conştientizare asupra riscurilor de apariţie a cancerului de piele, informează Reuters.
Spencer Tunick, devenit celebru pentru organizarea unor sesiuni fotografice în masă în diverse locuri emblematice din lumea întreagă, a folosit un megafon pentru a-i coordona pe participanţi şi a realizat mai multe fotografii, înainte ca mulţi dintre ei să plonjeze complet goi în apele oceanului.
Today, Saturday the 26th of November, 2022 at the pinnacle of #NationalSkinCancerActionWeek
— Spencer Tunick (@SpencerTunick) November 26, 2022
@SkinCheckChampions and @SpencerTunick invited 2500 people to #StripOffForSkinCancer. Participants paid homage to the lives lost from Skin Cancer in Australia. https://t.co/Dwvy0ASK1K pic.twitter.com/xYd9OjwkUp
Artistul american, care locuieşte la New York, a colaborat la acest proiect cu o organizaţie de caritate cu scopul de a creşte gradul de conştientizare asupra melanomului, a patra formă de cancer ca frecvenţă din Australia. Guvernul federal din Canberra estimează că în acest an 17.756 de cazuri de cancer de piele vor fi diagnosticate în Australia şi că 1.281 de australieni vor muri din cauza acestei boli.
"Avem o oportunitate să creştem gradul de conştientizare asupra importanţei pe care o au controalele medicale ale pielii, iar eu sunt onorat să vin aici, să mă ocup de arta mea şi să celebrez pur şi simplu corpul uman şi protecţia sa", a declarat Spencer Tunick sâmbătă dimineaţă pe celebra Plajă Bondi din Sydney.
Una dintre persoanele participante, Robyn Lindner, a spus că şi-a depăşit emoţiile generate de faptul că urma să se dezbrace complet cu ocazia acestei fotografii de grup, la care, conform organizatorilor, au participat 2.500 de oameni.
Cel mai recent, Spencer Tunick a realizat o fotografie de grup în acelaşi oraş în anul 2010, când 5.200 de australieni au pozat complet goi în faţa Operei din Sydney.
Oamenii de știință și oncologii au tras un semnal de alarmă de mai multe ori în timpul pandemiei: urgența Covid a luat timp și resurse de la identificarea și tratarea altor patologii, inclusiv a tumorilor. Acum, un grup de experți din prestigioasa jurnală The Lancet Oncology confirmă că următoarea ”pandemie” care va lovi Europa va fi cel mai probabil cea a cancerului.
Raportul susține că numai în primul an al pandemiei, 1,5 milioane de pacienți cu cancer fie nu au primit chimioterapie regulată, fie au suferit o intervenție chirurgicală atunci când a fost nevoie. În plus, 100 de milioane de screening-uri au fost întrerupte, iar drept urmare se estimează că cel puțin 1 milion de cazuri nu au fost diagnosticate.
Dacă aceste probleme nu vor fi abordate urgent, experții avertizează că rezultatele obținute în ultimii 10 ani în materie de prevenire, diagnosticare precoce și tratament ar fi anulate, ducând la o epidemie de cancer în următorul deceniu, potrivit Today.
"În timpul pandemiei, aproximativ un milion de diagnostice de cancer au fost ratate în toată Europa - suntem într-o cursă contra cronometru pentru a găsi aceste tumori. În plus, am observat un efect înfricoșător asupra cercetării cancerului, laboratoarele închizându-se și studiile clinice amânate sau anulate în timpul primului val al pandemiei”, a explicat profesorul Mark Lawler, de la Queen's University Belfast, Marea Britanie, și președinte și autor principal al cercetării.
Invazia rusă a Ucrainei prezintă o altă provocare majoră pentru cercetarea cancerului în Europa. Rusia și Ucraina sunt doi dintre cei mai mari contributori la cercetarea clinică a cancerului din lume. Invazia a dus la întârzierea sau suspendarea extinderii acestor încercări în țările vecine, deoarece industria consideră că riscul este prea mare.
Studiul a subliniat, de asemenea, că Brexitul a avut un impact negativ asupra luptei împotriva cancerului. Regatul Unit a fost exclus din programul UE de finanțare a cercetării Horizon Europe, autoritatea de reglementare nucleară Euratom și grupul de monitorizare prin satelit Copernicus, în ciuda participării sale la acordul comercial post-Brexit. Însă, potrivit Comisiei Europene, statutul țării în program nu va fi confirmat până când impasul cu Protocolul din Irlanda de Nord nu va fi rezolvat.
”Dacă Regatul Unit nu participă la cercetarea UE, pacienții vor ajunge să plătească prețul pentru această decizie”, a explicat Lawler. ”Pe fundalul pandemiei, Brexit-ului și invaziei ruse, este mai important ca niciodată ca Europa să dezvolte o agendă de cercetare a cancerului care poate juca un rol transformator în îmbunătățirea prevenirii, diagnosticării, tratamentului și calității vieții cancerului actual și viitor. pacienți”, a conchis cercetătorul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News