Canabisul, periculos pentru sănătate. Dr. Cristian Paparau: De aici începe partea horror a poveștii

Canabisul, periculos pentru sănătate. Dr. Cristian Paparau: De aici începe partea horror a poveștii / Foto: Pixabay, de Nicky
Canabisul, periculos pentru sănătate. Dr. Cristian Paparau: De aici începe partea horror a poveștii / Foto: Pixabay, de Nicky

Dr. Cristian Paparau, expert medico-legal, a explicat care sunt efectele consumului de canabis.

Canabisul este un drog care afectează negativ capacitatea de învățare și memoria, cauzează cancer, boli respiratorii, psihoză, schizofrenie. Canabis este denumirea generică pentru drogul psihoactiv cunoscut ca marijuana, iarbă. 

Numele științific al plantei canabis este canabis sativa. Potrivit unui raport al Națiunilor Unite, canabisul a fost drogul cel mai produs, traficat și consumat în 2010. În acel an, între 119 și 224 de milioane de adulți din întreaga lume l-au consumat.

Ce este, de fapt, canabisul

Canabisul este o plantă complexă care aparține familiei Cannabaceae. Canabisul este numele genului care include câteva tipuri diferite de plante. Cannabis indica și Cannabis sativa sunt cele două tipuri principale de plante de canabis, deși există și plante hibride de canabis. Diferitele plante nu numai că arată diferit, dar au și efecte diferite asupra corpului uman. 

Canabinoidele sunt compuși găsiți în plantele de canabis și, în timp ce se știe că există mai mult de 100 de canabinoizi, cele mai cunoscute canabinoide includ delta-9-tetrahidrocanabinol (THC) și canabidiol (CBD).

Dr. Cristian Paparau: De aici începe partea horror a poveștii

Dr. Cristian Paparau, expert medico-legal, a explicat care sunt efectele consumului de canabis.

”Cum îți poate strica un joint viitorul? În România, deși posesia de canabis este ilegală, consumul nu este incriminat. Să presupunem că ai o carieră sau dorești să îți dezvolți o carieră, mergi la o petrecere, tragi două fumuri dintr-un joint și peste câteva zile ești oprit în trafic de către poliție, care îți va face un test de salivă al cărui rezultat va ieși aproape sigur pozitiv. De aici începe partea horror a poveștii.

Aparatele cu care sunt dotați polițiștii pot depista prezenţa în organism a mai multor tipuri de substanţe cu efect psihoactiv, printre care canabisul (fără a face însă diferența dintre substanța activă – THC și metabolit THC-COOH). Evident că ți se va deschide dosar penal, numai că probele obținute până acum de poliție sunt strict orientative”, a explicat dr. Cristian Paparau.

Legislație cu lacune

Medicul legist explică ce lacune există în legislația din România, în ceea ce privește clasificarea de ”substanțe pshioactive”. 

”Din păcate legislația din România, atunci când folosește sintagma ”sub influența substanțelor psihoactive”, nu face distincția între o substanță care poate influența starea psihică și implicit capacitatea de a conduce un autovehicul și metabolitul acelei substanțe, care nu afectează capacitatea de a conduce un autovehicul.

Este cunoscut faptul că metaboliți ai canabisului pot fi detectați în produsele biologice ale unui consumator cronic, chiar câteva zeci de zile, așadar indiferent dacă persoana a consumat azi sau acum 3 săptămâni, până la finalizarea expertizei medico – legale toxicologice, va rămâne fără permis și cu dosar penal. Singura probă de certitudine este expertiza medico – legală toxicologică, a cărei durată de efectuare se întinde de obicei pe câteva luni de zile", a mai explicat medicul legist. Citește continuarea articolului pe DC MEDICAL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel