Canada a expulzat un diplomat chinez, după o presupusă intimidare a unui parlamentar de opoziție

Ministrul canadian de externe spune că diplomatul chinez Zhao Wei a fost declarat „persona non grata” după presupusa intimidare a unui parlamentar de opoziție.

Canada a expulzat un diplomat chinez după ce acesta a fost acuzat că a fost implicat într-o campanie de intimidare a unui parlamentar de opoziție canadian care critică Beijingul, conform Al Jazeera.

Ministrul de externe Melanie Joly a declarat că guvernul canadian l-a desemnat pe Zhao Wei, un diplomat cu sediul la Toronto, „persona non grata”.

„Am fost clari: nu vom tolera nicio formă de amestec străin în treburile noastre interne. Diplomații din Canada au fost avertizați că, dacă se angajează în acest tip de comportament, vor fi trimiși acasă”, a spus Joly.

Guvernul chinez a respins acuzațiile conform cărora s-ar fi amestecat în afacerile interne ale Canadei, declarând săptămâna trecută că „nu are niciun interes să facă acest lucru”.

Relații tensionate între Ottawa și Beijing

Guvernul premierului canadian Justin Trudeau a fost sub presiune să ia măsuri după ce ziarul Globe and Mail a raportat la începutul acestei luni că Beijingul a căutat informații despre rudele unui parlamentar canadian „care ar putea fi localizate” în granițele Chinei.

Mișcarea a fost probabil parte dintr-un efort de „a da exemplu acest deputat și a-i descuraja pe alții” să aibă poziții anti-China, a precizat ziarul, citând agenția de spionaj a Canadei, Serviciul canadian de Informații de Securitate (CSIS).

Deși raportul CSIS nu l-a numit pe parlamentar, Globe a spus că o sursă de securitate națională l-a identificat pe politicianul vizat ca fiind Michael Chong, membru al Partidului Conservator din Canada, de opoziție.

China l-a sancționat pe Chong în 2021, după ce a condus o moțiune parlamentară canadiană care condamna ca „genocid” modul în care Beijingul se raportează la minoritatea uigură.

Acuzațiile din această lună au dus la reaprinderea tensiunilor între Ottawa și Beijing. Cele două țări au relații înghețate de câțiva ani cu privire la o serie de probleme, inclusiv drepturile omului, comerțul și arestarea cetățenilor canadieni și chinezi.

Canada l-a convocat vineri pe ambasadorul chinez în legătură cu cele mai recente acuzații de intimidare împotriva lui Chong, subliniind că analizează toate măsurile necesare pentru a-și apăra suveranitatea.

Mao Ning, purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, a răspuns acuzând guvernul canadian că a promovat o „defăimare fără temei” împotriva misiunii sale diplomatice și consulare din Canada.

„O mână de politicieni și mass-media canadieni au promovat o poveste inventată despre ‘China care vizează un legiuitor canadian’, care nu este altceva decât o cascadorie politică care a apărut din părtinire ideologică”, a spus Mao în timpul unui briefing de presă săptămâna trecută.

„Vreau să subliniez că personalul diplomatic și consular chinez din Canada respectă întotdeauna convențiile internaționale relevante și își îndeplinește sarcinile în conformitate cu legea. Partea chineză va lua măsurile necesare pentru a-și proteja ferm propriile interese”.

Joly, ministrul de externe al Canadei, a declarat luni că decizia de a pune Zhao pe lista neagră a venit „după o analiză atentă a tuturor factorilor în joc”.

„Rămânem fermi în hotărârea că apărarea democrației noastre este una dintre cele mai importante”, a spus ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel