Canada a decis "relocarea temporară" în Europa a unei părţi a personalului său militar staţionat în Ucraina.
Decizia vine din cauza situaţiei din regiune, a anunţat duminică Ministerul canadian al Apărării, notează AFP care a precizat, într-un comunicat, că această repoziţionare temporară a "elementelor" contingentului său afectat pregătirii armatei ucrainene "nu înseamnă încheierea misiunii" militarilor canadieni, ci permite Canadei "să-şi recentreze eforturile, asigurând în acelaşi timp siguranţa membrilor forţelor armate canadiene", scrie Agerpres.
Ottawa nu a oferit detalii despre numărul militarilor în cauză sau despre locul repoziţionării lor. Aproximativ 200 de militari canadieni sunt desfăşuraţi din 2015 în Ucraina în cadrul misiunii UNIFIER, vizând să contribuie la pregătirea forţelor ucrainene.
"Forţele armate canadiene rămân angajate faţă de poporul ucrainean şi misiunea lor de a spori capacităţile Forţelor de securitate ale Ucrainei", a subliniat Ottawa.
La sfârşitul săptămânii, Statele Unite au informat despre retragerea din Ucraina a 160 de soldaţi care antrenau forţele ucrainene. Canada a anunţat sâmbătă închiderea temporară a ambasadei sale de la Kiev şi transferul operaţiunilor acesteia într-un birou temporar din Lvov (vest), din cauza "deteriorării situaţiei cauzate de desfăşurarea trupelor ruse la frontieră".
Administraţia de la Kiev a cerut, duminică seară, o reuniune de urgenţă a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), pentru clarificarea situaţiei generate de activităţile militare ruse în apropierea frontierelor Ucrainei, potrivit Mediafax.
"Rusia nu a răspuns solicitării formulate de noi în virtutea Documentului OSCE de la Viena. Drept urmare, trecem la următorul pas. Cerem o reuniune cu Rusia şi cu toate statele participante, în următoarele 48 de ore, pentru a discuta despre suplimentarea efectivelor militare de-a lungul frontierelor noastre şi în regiunea ocupată temporar Crimeea", a declarat Dmytro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe, citat de agenţia Ukrinform.
Dacă Rusia vorbeşte serios despre indivizibilitatea securităţii în spaţiul OSCE, "trebuie să respecte angajamentul privind transparenţa militară, în scopul reducerii tensiunilor şi al consolidării securităţii pentru toţi", a subliniat Dmytro Kuleba.
Ucraina a activat oficial, vineri, o clauză a Documentului OSCE semnat la Viena în 2011, referitor la "Măsuri de Încredere şi Securitate", cerând Rusiei să ofere clarificări despre activităţile militare desfăşurate în apropierea frontierelor ucrainene. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a discutat duminică seară cu omologul său american, Joseph Biden. "Am avut o conversaţie de aproximativ o oră cu preşedintele SUA, Joe Biden. Am discutat despre securitate, economie, despre riscurile existente, despre sancţiuni şi agresiunea rusă", a afirmat Volodimir Zelenski, prin Twitter.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News