Canada oferă ucrainenilor trei ani de rezidenţă temporară

3,5 milioane de persoane au fugit din Ucraina
3,5 milioane de persoane au fugit din Ucraina

Canada a anunţat joi introducerea unui nou program de imigrare pentru a permite să li se ofere ucrainenilor care fug de război un permis de şedere temporară de până la trei ani, scrie AFP.

'Aplicaţiile pentru autorizaţiile de călătorie de urgenţă Canada-Ucraina sunt acum deschise', a declarat ministrul imigraţiei, refugiaţilor şi cetăţeniei, Sean Fraser. Într-un comunicat, Ottawa precizează că solicitanţii care doresc să folosească acest nou 'mijloc special şi accelerat de obţinere a rezidenţei temporare' trebuie să aplice online şi să furnizeze datele lor biometrice (amprente digitale şi fotografie).

Refugiaţii ucraineni pot solicita în acelaşi timp permise gratuite de muncă şi studii. Canada, cu o importantă diaspora ucraineană, în special în centru şi în vest, permite în plus ucrainenilor şi familiilor lor deja stabilite pe teritoriul canadian să beneficieze de aceste noi măsuri.

Lucrătorii, studenţii sau vizitatorii ucraineni 'pot prezenta o cerere pentru prelungirea statutului de vizitator sau a permisului de muncă cu până la trei ani', a precizat guvernul canadian. Potrivit bilanţului Naţiunilor Unite publicat joi, peste trei milioane de persoane au fugit din Ucraina de la începutul invaziei ruse la 24 februarie, dintre care mai mult de jumătate s-au refugiat în Polonia, precizează Agerpres.

România, în sprijinul refugiaților ucraineni

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a evidențiat rolul societății civile, cooperarea cu școlile și universitățile românești care au reacționat cu promptitudine și au oferit refugiaților cazare în căminele lor, hrană, asistență și consiliere psihologică: „Resursele umane din educație s-au mobilizat într-o manieră impresionantă pentru a ajuta la punctele de trecere a frontierei, în locurile de cazare pentru refugiați sau pentru a traduce documentele oficiale.”

Vezi și: Discursul lui Putin e un semnal că lucrurile nu merg conform planurilor Kremlinului în Ucraina - CNN

De asemenea, ministrul Sorin Mihai Cîmpeanu a menționat instrumentele de informare puse la dispoziția refugiaților ucraineni: platforma Ucraina - Împreună ajutăm mai mult, coordonată de Guvernul României, care oferă informații utile în limba ucraineană și site-ul Ministerului Educației, cu o secțiune specială în care sunt publicate informații legate de educație în patru limbi: română, ucraineană, engleză și franceză.

Totodată, ministrul român al educației a reafirmat necesitatea cooperării consolidate la nivel european și global. 

La rândul său, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel, a prezentat măsurile întreprinse la nivelul Comisiei Europene, inclusiv flexibilizarea regulilor de implementare a Programului Erasmus+ pentru oferirea de sprijin elevilor, studenților și profesorilor ucraineni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel