Când vine vorba de cancer, toți medicii spun că, indiferent de tipul lui, cel mai bine este să fie descoperit din timp pentru a putea fi tratat cu succes. Dar cum românii nu prea au obiceiul de a merge des la medicul de familie pentru controale și nici analize de specialitate nu-și fac dacă nu sunt nevoiți, ne-am gândit că cel mai bine ar fi să vă arătăm simptomele care trebuie să vă dea de gândit că ceva e în neregulă. Iată 15 simptome care pot fi asociate cu cancerul.
Dintre simptomele care pot ascunde o formă de cancer, multe pot să pară banale și deseori sunt ignorate până e prea târziu. Iată 15 simptome care pot fi asociate cu cancerul:
Modificări ale pielii
O nouă pată pe piele sau una care își modifică dimensiunea, forma sau culoarea ar putea fi un semn al cancerului de piele. Alt simptom poate fi apariția unei poriuni de piele care nu arată la fel ca restul. Dacă aveți semne pe piele neobișnuite, medicul dumneavoastră trebuie să vă verifice. Vă poate face un examen și poate extrage o bucată mică de piele (numită biopsie) pentru a examina mai atent dacă celulele sunt canceroase sau nu.
Tusea persistentă
Dacă nu fumați, sunt foarte puține motive ca o tuse urâtă să fie simptom de cancer. De obicei, este cauzată astm, reflux de acid sau o infecție. Dar dacă tusea nu trece sau dacă tușiți cu sânge - mai ales dacă sunteți fumător - consultați-vă de urgență medicul. El poate testa mucusul din plămâni sau face o radiografie la piept pentru a verifica dacă aveți sau nu cancer pulmonar. Atenție, acest tip de cancer are cele mai puține simptome și este de foarte multe ori descoperit prea târziu. De altfel, România are cea mai mică rată de supraviețuire din Europa pentru pacienții cu cancer pulmonar - mai puțin de 5 ani - conform rezultatelor preliminare ale unui studiu realizat de The Economist Intelligence Unit și prezentat marți, la Bruxelles.
Ce alte semne teoretic banale pot ascunde o formă de cancer, aflați de pe DC MEDICAL.RO.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu