Un nou tratament distruge tumorile cerebrale, cât și pe cele din zona gâtului.
Un nou tratament împotriva cancerului poate elimina tumorile pacienților cu cancer la cap și gât bolnavi în fază terminală, potrivit oamenilor de știință
Într-un studiu important, o combinație de medicamente pentru imunoterapie a valorificat sistemul imunitar al pacienților pentru a ucide propriile celule canceroase și a determinat „o tendință pozitivă de supraviețuire”, potrivit cercetătorilor de la Institutul de Cercetare a Cancerului (ICR), Londra și Royal Marsden.
Un pacient, care avea preconizat să moară acum patru ani, a vorbit pentru TheGuardian despre caracterul „uimitor” al momentului în care asistentele l-au sunat, la câteva săptămâni după ce s-a alăturat studiului, pentru a i se spune că tumoarea sa a „dispărut complet”. Vârstnicul, în vârstă de 77 de ani, a scăpat complet de cancer.
Oamenii de știință au descoperit că o combinație de medicamente nivolumab și ipilimumab a dus la o reducere a dimensiunii tumorilor la pacienții cu cancer la cap și gât bolnavi în fază terminală. La unii, cancerul a dispărut cu totul, iar medicii au rămas uimiți atunci când nu au mai găsit urme ale tumorilor.
Combinarea celor două medicamente imunoterapeutice s-ar putea dovedi o nouă armă eficientă împotriva mai multor forme de cancer avansat, cred experții. Rezultatele altor studii privind combinația de medicamente au sugerat anterior beneficii similare pentru pacienții cu cancer la rinichi, piele și intestin bolnav.
Pe lângă creșterea șanselor de supraviețuire pe termen lung a pacienților, tratamentul cu imunoterapie a declanșat mult mai puține efecte secundare comparativ cu natura adesea istovitoare a chimioterapiei „extreme”, care este tratamentul standard oferit multor pacienți cu cancer avansat .
Rezultatele studiului de fază 3, care au implicat aproape 1.000 de pacienți cu cancer la cap și gât aflați în fază terminală, au fost precoce și nu au fost semnificative statistic, dar au fost încă „semnificative din punct de vedere clinic”, a spus ICR, cu unii pacienți care trăiesc mult mai mult și suferă mai puține efecte secundare.
„Acestea sunt rezultate promițătoare”, a declarat pentru Guardian prof. Kristian Helin, directorul executiv al ICR. „Imunoterapiile sunt tratamente mai ușoare și mai inteligente, care pot aduce beneficii semnificative pacienților”, a mai spus acesta.
Rezultatele studiului arată că respectiva combinație de imunoterapie s-a bucurat de o rată de succes deosebit de mare la un grup de pacienți ale căror tumori au avut un nivel ridicat al unui marker imun numit PD-L1.
Ratele de supraviețuire la cei cu niveluri ridicate de PD-L1 care au primit schema de imunoterapie au fost cele mai mari raportate vreodată într-un studiu de primă linie cu cancer recidivant sau metastazat de cap și gât.
Acești pacienți au trăit în medie cu trei luni mai mult decât cei care au făcut chimioterapie. Supraviețuirea mediană globală pentru acești pacienți a fost de 17,6 luni, cea mai mare medie raportată vreodată la acest grup de pacienți, scrie TheGuardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News