În România, pacienții cu cancer colorectal sunt diagnosticați târziu. Chiar și în cazul în care sunt diagnosticați la timp, pe piața românească, nu se găsesc tratamentele necesare bolii. În cel mai bun caz, pacienții sunt puși pe o listă de așteptare până când autoritățile găsesc fonduri pentru tratamentul lor. Medicamentele necesare pacienților este posibil să nu fie accesibile, pentru că în România de aproape cinci ani nu au mai fost actualizate listele cu medicamentele, potrivit Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC). “Framework for Improving Outcomes for Patients with Colorectal Cancer (CRC) in Europe” pare să fie însă salvarea bolnavilor de cancer colorectal. Acesta este un raport, lansat pe 13 noiembrie, la Brussel. Prevede recomandări de informare, prevenire și tratare, care trebuie implementate rapid și eficient de către toate țările membre UE.
România a pierdut vieți pe bandă rulantă. Bilanțul doar în cazul cancerului colorectal este de 5200 de morți pe an. De cinci ani nu mai avem medicamente și nici speranță de viață. După înmulțire simplă, ne dăm seama că 26000 de cetățeni nu mai sunt printre noi din cauza funcționării proaste a sistemului. „De cinci ani noi am pierdut vieți din cauza nepăsării guvernanților noștri. Ne-au murit copii, ne-au murit adulți cu șanse reale de supraviețuire, chiar de vindecare, dar din cauză că au avut alte priorități decât sănătatea poporului nu au mai fost promovate medicamente aproape de cinci ani în România.”, a declarat președintele FABC, Cezar Irimia.
O primă recomandare prevăzută în raport este realizarea unor structuri specifice în domeniul oncologiei. Mai clar, trebuie dezvoltată o strategie națională de prevenire și tratare a cancerului colorectal. La aceasta trebuie adăugată o statistică națională, care să permită comparații la nivel internațional. Raportul mai prevede că Guvernul trebuie să aibă strategii publice care să reducă incidența cancerului și să dezvolte campanii de informare prin care să evidențieze importanța prevenției. Documentul recomandă existența unor centre de excelență în tratarea cancerului colorectal, la dispoziția pacienților și incluse într-o rețea europeană.
„Aplicarea recomandărilor depinde doar de decizia politică. Dacă politicul va decide să-și îndrepte un pic fața și către acești amărâți de pacienți cu cancer, ar fi implementabilă această strategie și ar face ca România să nu mai fie pe primul loc la mortalitate. Nu văd nicio scuză că nu ar putea implementa aceste măsuri europene, decât răutatea.”, a adăugat președintele FABC.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci