Cancerul de col uterin este o boală tăcută, dar necruțătoare. În fiecare zi, șase femei din România își pierd viața din cauza nedepistării la timp a acestei forme de boală.
Cancerul de col uterin este foarte greu de depistat, pentru că este asimptomatic, însă, dacă este descoperit în stadiu incipient, există şanse de aproape 100% de supravieţuire și aceasta scade odată cu avansarea bolii. Testele regulate Babeş-Papanicolau sunt singurele care pot descoperi dacă o femeie suferă sau nu de această boală.
Principalele cauze ale apariției cancerului de col uterin sunt anticoncepționalele, fumatul, virusul HPV și virusul HIV.
Anticoncepționalele - Pilulele anticoncepţionale luate pe termen lung duc la creşterea riscului apariţiei cancerului de col uterin, în special la femeile care au folosit aceste pastile mai mult de cinci ani.
Fumatul - Femeile fumătoare riscă de două ori mai mult să facă această boală de-a lungul vieţii, spre deosebire de cele care nu fumează. Toate substanţele cancerigene conţinute de ţigări nu au efect doar asupra plămânilor, ci asupra întregului organism - în secreţiile cervicale ale fumătoarelor s-au descoperit numeroase substanţe dăunătoare, provenite din fumul de ţigară, potrivit cercetătorilor.
Virusul HIV - Acest tip de virus care cauzează SIDA slăbește sistemul imunitar și crește așadar riscul de infecție cu HPV, unul dintre factorii responsabili de dezvoltarea cancerului de col uterin.
Virusul HPV - Există peste 100 de tupini ale virusului, însă doar câteva sunt atât de dăunătoare cât să se ajungă la cancer. Virusul se transmite foarte uşor, prin contact sexual, iar printre victime se numără femeile care încep viaţa sexuală la o vârstă fragedă şi cele care au avut mai mulţi parteneri sexuali. Din nefericire, prezervativul nu reprezintă o formă de protecție împotriva virului HPV, pentru că acesta este localizat şi în regiunea intimă externă, unde forma de contracepţie nu protejează.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci