Mai multe studii au dovedit că există o legătură între densitatea crescută a sânilor și riscul de cancer de sân. Acest risc se multiplică de 2-5 ori în funcție de densitatea sânilor, precizează dr. Cutuli, oncolog, președintele Societății franceze de senologie, citat de cotidianul Le Figaro.
Densitatea sânilor este un factor de risc bine stabilit în ceea ce privește cancerul de sân. Este chiar următorul factor după mutațiile genelor BRCA1 și BRCA2.
Densitatea sânilor nu poate fi evaluată doar prin simpla palpare, ci se stabilește prin mamografie. Acest examen radiologic determină proporția țesutului fibros la nivelul sânilor în raport cu țesutul gras. Pe o mamografie standard, țesutul glandular (gras) apare în negru (este traversat de razele X), în timp ce țesutul fibros (blochează razele X) apare în alb. Problema este că și cancerul de sân apare tot în alb.
De aceea, detectarea unui cancer de sân devine dificilă din cauza densității țesutului fibros.
În cazul în care mai mult de 50% din sânii tăi este ocupat de țesut fibros (în detrimentul țesutului gras), atunci ai sânii denși. Aproximativ 40% din femei au sânii denși, majoritatea femei tinere și slabe. După menopauză, densitatea sânilor începe să se diminueze.
Cancerul de sân, ca un fulg de zăpadă
Principalul risc este acela că sânii denși împiedică vizualizarea celulelor canceroase, pentru că atât țesutul fibros, cât și tumorile apar de culoare albă pe mamografie.
Imaginează-ți un fulg de zăpadă pe o mănușă neagră. Daca îl privești pe fundalul unei țesături de culoare închisă, poți să vezi unele cristale în detaliu. Apoi, imaginează-ți același fulg pe un pat de zăpadă. Distincția între fulg și fundal devine dificil de realizat. Aceasta este provocarea cu care radiologii se confruntă atunci când încearcă să citească mamografia unei femei cu sânii denși.
O mamografie standard are o rată de peste 85% de detectare a cancerului de sân în cazul unui sân cu densitate normală, în timp ce această performanță scade la 62-68% în cazul sânilor denși. Așa se explică de ce, înainte de 56 de ani, densitatea mamară joacă un rol important în cancerele mamare care trec neobservate în ciuda programelor de screening. Astfel, jumătate din cancerele care apar în anul următor după o mamografie sunt la femei cu sâni denși.
„Când sânii sunt denși și mai ales în cazul asocierii altor factori de risc (antecedente familiale, a nu avea copii), se justifică utilizarea ecografiei și a RMN-ului în completarea mamografiei”, susține dr. Cutuli.
Discută cu medicul tău despre densitatea sânilor și riscul de cancer mamar. Împreună puteți stabili investigațiile de care ai nevoie, cât de des ar trebui să le efectuezi și ce strategii de prevenție ar trebui să urmezi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News