Cercetătorii au făcut o descoperire importantă care demonstrează că una dintre cele mai grave boli cu care se confruntă omul modern există de mii de ani.
Cercetătorii de la Universitatea Jaen din Spania au descoperit la un schelet vechi de 4.200 de ani care aparţinea unei femei adulte. Aceasta a trăit spre finele celei de-a şasea dinastii de faraoni din Egipt și ar fi fost bolnavă de cancer la sân, scrie IFL Science.
"Studiul rămăşiţelor ei pământeşti arată vătămările tipice provocate de cancer mamar la metastază", a declarat un înalt oficial egiptean într-o conferinţă de presă.
Femeia era o aristocrată din Elefantina, oraş aflat în sudul Egiptului. Scheletul ei a fost descoperit în necropola Qubbet el-Hawa.
Cancerul este una dintre principelele afecţiuni care duc aduc moarte omului modern, dar comparabil cu alte boli acesta este aproape în totalitate absent din arhivele arheologilor. Din această cauză, oamenii tind să creadă că ar fi vorba despre o boală nouă, apărută ca rezultat al stilului modern de viaţă.
Noua descoperire contrazice însă această ipoteză. Cancerul era întâlnit rar în Antichitate pentru că oamenii nu trăiau destul de mult pentru a dezvolta tipuri maligne la vârste mai înaintate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News