Cancer mamar, reconstrucţie mamară. Ioan Lascăr, mesaj important pentru femei

Prof. Emerit Dr. Ioan Lascăr a iniţiat în 2000 demersurile pentru implementarea programului de reconstrucție mamară după rezecţie oncologică, respectiv acoperirea integrală a costului materialelor aloplastice necesare acestui tip de tratament. 

Demersurile au fost finalizate în 2014 prin aprobarea de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate a Subprogramului de reconstrucție mamară după afecțiuni oncologire prin endoprotezare ca parte a Programului Național de Oncologie.

Anual, mii de cazuri de cancer mamar

"În această perioadă de cca 15 ani am înaintat forurilor decizionale, respectiv Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate, numeroase rapoarte și note de fundamentare și am purtat numeroase discuții cu decidenții vizând acest obiectiv. Necesitatea derulării unui astfel de program este consistent motivat de faptul că în România se înregistrează anual 4000-5000 cazuri noi de cancer mamar, majoritatea cazurilor impunând amputaţia mamară unilateral (uneori bilateral), intervenție mutilantă cu un accentuat impact negativ psihologic care afectează dramatic calitatea vieții cu diminuarea semnificativă a integrării sociale, profesionale și familiare a pacientelor respective.

Din nefericire, media de vârstă pentru apariția acestei forme de cancer a scăzut permanent, în prezent confruntându-ne tot mai frecvent cu paciente având 20-30 ani", spune Ioan Lascăr.

Intervenții reconstructive

"Este evident mai ales în astfel de cazuri că este absolut necesară refacerea integrității corporale prin intervenții reconstructive în vederea reducerii semnificative a impactului psihologic și asigurarea unei bune calități a vieții.

Pacientele care doresc să beneficieze de o astfel de intervenție se pot adresa clinicilor și secțiilor de chirurgie plastică din toate centrele universitare și marile centre urbane care sunt incluse în lista unităților spitalicești, desemnate pentru derularea acestui program.

Pentru includerea efectivă a unei paciente în lista pacientelor ce pot beneficia gratuit de reconstrucție mamară este absolut necesară evaluarea oncologică de etapă clinică, biologică și imagistică de către medicul oncolog.

În urma efectuării acestui bilanț local și general de etapă, medicul oncolog decide oportunitatea efectuării acestui tratament, această recomandare scrisă fiind absolut necesară pentru inițierea tratamentului reconstructiv.

Menționăm faptul că procedura de reconstrucție mamară poate fi efectuată primar adică în același timp operator imediat după rezectie mamară sau secundar la distanță de rezectia mamară în funcție de indicația medicului oncolog.

Conștientizând faptul că sânul reprezintă un simbol al feminității, refacerea integrității corporale în aceste cazuri nu este nici pe departe un moft, ci este o reală și importantă problemă de sănătate", precizează acesta.

[citeste si]

Mesaj pentru paciente

"Ca inițiator și coordonator al acestui program sunt surprins să constat că în ciuda eforturilor personale dar și din partea colegilor plasticieni pe care i-am nominalizat pentru derularea acestui program în teritoriu în vederea diseminării acestei informați prin mijloace media pentru a aduce la cunoștință persoanelor interesate posibilitatea a beneficia de oportunitatea acestui program, totuși adresabilitatea este foarte redusă. Concret ne-am confruntat cu necesitatea de a reduce dimensiunile acestui program de la 800 cazuri preconizate inițial în 2014 la 300 cazuri în 2017.

La sfârșitul lunii decembrie vom putea evalua dacă acest număr redus de cazuri a fost acoperit în 2017.

Bilanțul final pentru 2017 ne va permite să evaluăm dimensiunile Subprogramului pentru 2018.

Doresc să asigur pacientele care intenționează să beneficieze de acest program că centrele acreditate pentru derularea acestui tip de tratament gratuit au maximă competență în domeniul specialității, dispun de logistică necesară, intervențiile fiind efectuate în deplină siguranță", a spus Ioan Lascăr.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel