Frecvența cancerelor de tiroidă, de piele și de sân este mai mare la piloții avioanelor și membrii echipajelor de zbor în comparație cu populația generală.
Piloții și însoțitorii de bord prezintă mai multe riscuri de a dezvolta un cancer de tiroidă, de piele sau de sân, potrivit unui studiu publicat în Environmental Health.
Cercetătorii de la Harvard au efectuat un studiu la care au participat 5.366 de membri ai aviației civile americane.
Rezultatele au scos la iveală peste 15% dintre participanți aveau deja un diagnostic de cancer.
Cancer: echipajul de zbor la risc de cancer
Luând în considerare vârsta, cercetătorii au observat frecvența ridicată a cancerelor în rândul piloților și însoțitorilor de bord, comparativ cu populația generală, astfel: 3,4% cazuri de cancer de sân - personalul navigant, față de 2,3% - populația generală, cancer uterin (0,15% vs 0,13%), cancer de col uterin (1,0% vs 0,70%), cancer gastro-intestinal (0,47% vs 0,27%), cancer tiroidian (0,67% vs 0,56%).
Studiul a mai dezvăluit o legătură între riscul de cancer de piele, altul decât melanomul, în cazul femeilor însoțitoare de bord.
Riscul de cancer este pus pe seama tulburărilor legate de schimbarea frecventă a fusului orar la care sunt expuși cei care lucrează în aviație, a explicat dr. Irina Mordukhovich, co-autoare. Privarea de somn și programul neregulat atât acasă, cât și la muncă sunt factori de risc tumoral.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu