Cancer. Un minimicroscop permite descoperirea unui structuri ce poate juca un rol în propagarea cancerului

Un mini-microscop conceput de o companie franceză a permis descoperirea unei structuri din anatomia umană rămasă până acum neobservată, ce ar putea juca un rol în propagarea cancerelor, informează AFP.

Alegeri prezidentiale 2024

Într-un studiu publicat în această săptămână de revista Scientific Reports, cercetătorii americani au prezentat pe larg această descoperire a unei structuri noi din anatomia umană, considerată un posibil nou organ, denumit interstiţiu.

Deşi alţi cercetători contestă termenul de "organ", pe care îl consideră exagerat, această descoperire ar putea avea implicaţii importante pentru o mai bună cunoaştere a evoluţiei cancerului.

Interstiţiul este o vastă reţea de ţesuturi, prezentă sub piele, în jurul anumitor organe (plămâni, sistemul digestiv, sistemul urinar) şi în jurul arterelor şi venelor.

Descoperirea schimbă percepția asupra interstițiului 

Până acum, oamenii de ştiinţă credeau că aceste ţesuturi erau compacte. În realitate, potrivit noului studiu, ele sunt constituite dintr-o multitudine de compartimente umplute cu o substanţă lichidă.

Autorii studiului compară aceste ţesuturi cu "o autostradă de fluide în mişcare", care ar putea astfel să favorizeze propagarea cancerului în tot corpul.

Structura formată din aceste ţesuturi a rămas mult timp necunoscută din cauza tehnicilor clasice de microscopie. Pentru a observa un ţesut la microscop, acesta este prelevat, preparat cu produse chimice şi decupat în lamele fine.

În cazul interstiţiului, această tehnică ridică probleme, întrucât ea goleşte ţesuturile de fluide şi le striveşte "după modelul unui imobil care se prăbuşeşte", potrivit unui comunicat transmis de autorii studiului. Consecinţa: la microscop, aceste ţesuturi par compacte, iar acest lucru este fals.

Microscopul, plasat direct în corpul pacienților 

O nouă tehnică, dezvoltată de compania franceză Mauna Kea Technologies, a permis cercetătorilor să descopere adevărata natură a acestor ţesuturi. Tehnica, denumită endomicroscopie confocală cu laser, constă în plasarea unui microscop minuscul direct în corpul pacienţilor.

"Putem să observăm ţesuturi în mediul lor natural, in vivo, fapt ce permite medicilor să îmbunătăţească în mod considerabil diagnosticarea şi tratamentul pentru o serie de patologii", a explicat Sacha Loiseau, directorul general şi fondatorul Mauna Kea Technologies.

În cazul interstiţiului, descoperirea a fost făcută din întâmplare, cu ocazia examinării căilor biliare ale unui pacient, folosind această tehnică.

Ea se bazează pe utilizarea fibrei optice, în combinaţie cu un sistem de scanare cu laser.

Dimensiuni minuscule ale sondei 

"Medicul plasează un endoscop în corpul pacientului, iar mica noastră sondă (cu dimensiuni cuprinse între 0,8 milimetri şi 2,5 milimetri) intră în endoscop şi se poziţionează în locul dorit", a explicat Sacha Loiseau, a cărui companie este activă în principal în Statele Unite şi China.

Bolile pentru care noua tehnologie este cel mai utilizată sunt afecţiunile gastroesofagiene, cancerul pancreatic, cancerul de vezică, cancerul pulmonar şi maladiile inflamatorii cronice ale intestinului, precum boala Crohn, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel