Dr. Gabriel Mitulescu, chirurg oncolog, a explicat de ce cancerele locale invazive apar în general în zona pelvisului şi cu precădere la femei.
"Cele mai frecvente sunt de părţi genitale feminine, în principal de col uterin, de endometru, uneori de vagin. Avem chiar şi cancere de vulvă, care pot evolua cu această invazie locală avansată agresivă, pentru că organele astea sunt situate în centrul pelvisului, iar de acolo se poate răspândi anterior către căile urinare şi posterior către intestinul gros, rect şi canalul anal. În general, pelvisul permite o evoluţie particulară în sensul ăsta, pentru că între organele din pelvis există un ţesut care permite o progresie uşoară a ţesutului tumoral. Vascularizarea e bogată în pelvis şi ăsta e factor decisiv în creşterea tumorii. Tumorii îi trebuie sânge.
Şi mai este o particularitate mare. Toate organele pelvisului sunt comunicante cu exteriorul, ele sunt potenţial supuse unor infecţii repetate de-a lungul vieţii, astfel încât în pelvis există o imunitate locală mai accentuată faţă de alte părţi ale corpului şi asta ar putea explica de ce tumorile rămân cantonate multă vreme acolo.
Evoluţia asta agresivă permite şi un aport terapeutic. Singura şansă în cazul lor e chirurgia. Tratamentul cu citostatice e absolut ineficient, în timp ce tratamentul radiologic poate cel mult să pregătească pacientul pentru operaţie", a precizat dr. Gabriel Mitulescu la interviurile DC NEWS ŞI DC MEDICAL.
Întrebat dacă după aceste intervenţii se fac tratamente cu citostatice, specialistul a spus că "de cele mai multe ori da, dar lucrurile astea se stabilesc înainte de intervenţia chirurgicală. Iradierea se face înainte de intervenţia chirurgicală, iar postoperator se face chimioterapie sau imunoterapie şi psihoterapie".
"Exenteraţia este o intervenţie majoră, în care sunt sacrificate multe organe. Ea înseamnă, de fapt, extirparea tuturor organelor dintr-o cavitate. În principal, indicaţia principală este cancerul local avansat, adică tumorile care invadează organele şi structurile din jur, până le cuprind pe toate. Atunci singura soluţie este să se extirpe organele respective. Rămâne o cavitate goală. Chirurgia oncologică înseamnă extirparea tumorii maligne, împreună cu organul care a generat-o şi împreună cu nişte zone de ţesut sănătos din jur, în toate cele trei direcţii ale spaţiului.
Cancerele care ajung să fie operate prin această intervenţie sunt cancere care se denumesc şi local avansate, pentru că au ca particularitate o invazie locală agresivă. Cuprind treptat organele din jur, până le cuprind pe toate. Dar în acelaşi timp evoluţia este locală. Metastazarea lor se petrece tardiv, ceea ce dă un timp suficient de lung pentru intervenţia terapeutică. Când cancerul e metastazat în tot corpul, sigur că nu se mai poate interveni chirurgical", a precizat medicul Gabriel Mitulescu. VEZI MAI MULTE AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News