Există o țară care a învins cancerul.
Vorbim despre cancerul de col uterin. Acest tip de cancer poate fi prevenit foarte simplu prin vaccinare, iar în Australia, de doi ani, nu a mai fost niciun caz. Cum? Foarte simplu: prin vaccinarea anti HPV.
HPV, care se transmite prin contact sexual, stă la originea a 99,9% din cazurile de cancer col uterin.
Campania de vaccinare a început în 2007, atunci când guvernul federal al Australiei a început să ofere vaccinuri fetelor cu vârste cuprinse între 12 și 13 ani. În 2013, a început și o campanie de vaccinare a băieților. Adolescenții care nu au vârstele mai sus menționate, dar au mai puțin de 19 ani pot beneficia și ei de două doze de vaccin gratis. Efectul campaniilor de vaccinare? Între 2005 și 2015, procentul de femei australiene cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani cu HPV a scăzut de la 22,7% la numai 1,1%.
Laszlo Attila, senator UDMR (Comisia pentru Sănătate), a participat la dezbaterea organizată de DC News Media Group: „Alertă de epidemii-gripă, viroze, pneumonie. Ce poate face sistemul sanitar? Ce putem face fiecare dintre noi” unde a vorbit despre acest subiect.
„Sper să se găsească resurse și pentru compensarea totală sau măcar parțială a vaccinurilor opționale și, mai ales, pentru vaccinul anti HPV care este destul de costisitor. Este o povară destul de mare pentru familiile care decid să-și vaccineze fetele. Sper să găsim resursele necesare să vaccinăm și băieții și să ajungem cândva în situația în care este Australia unde, de doi ani, nu a mai fost niciun caz de cancer de col uterin”, a spus Laszlo Attila la DC News.
VEZI ȘI: Vaccinuri pe tot parcursul vieții, compensate. Rafila: Vor intra toate cele indicate de Comitetul Naţional de Vaccinologie - https://www.dcnews.ro/vaccinuri-pe-tot-parcursul-vietii-compensate-rafila-vor-intra-toate-cele-indicate-de-comitetul-national-de-vaccinologie_903327.html
VEZI ȘI: Dr. Simin Florescu: ”Niciun caz de internare cu gripă la persoane vaccinate”. Ce spune despre reacțiile adverse la vaccinul Covid-19 / video - https://www.dcnews.ro/dr-simin-florescu-niciun-caz-de-internare-cu-gripa-de-persoane-vaccinate-ce-spune-despre-reactiile-adverse-la-vaccinul-covid-19-video_903330.html
Debutul precoce al activităţii sexuale (riscul crește de 2 ori la debutul vieții sexuale înainte de 17 ani, cu dispariția supracreșterii riscului după 18 ani) și numărul partenerilor sexuali al ambilor parteneri au fost documentați drept cei mai redutabili factori de risc pentru cancerul de col uterin.
Alți factori comportamentali de risc sunt importanți: fumatul, imunosupresia provocată sau spontană, utilizarea îndelungată (peste 10 ani), de la vârste foarte tinere (sub 18 - 20 ani), a contraceptivelor orale din generații mai vechi.
Din momentul evidenţierii genoamelor de HPV (Human Papilloma Virus), infecția specifică a ajuns să fie considerată drept agent iniţiator principal în 90% din cancerele depistate sub-clinic sau în stadii invazive. Riscul este multiplicat în medie de 10 ori de prezența HPV.
Herpesul Virus Simplex tip 2 (virus HSV 2, cu localizare genitală) – reprezintă un co-factor probabil.
CITEȘTE ȘI: Gabriel Dina (Pfizer România): 10 studii publicate luna aceasta, care nu sunt finanțate de Pfizer, confirmă că eficacitatea continuă să fie ridicată. Vaccinul rămâne o armă importantă - https://www.dcnews.ro/gabriel-dina-pfizer-romania-10-studii-publicate-luna-aceasta-care-nu-sunt-finantate-de-pfizer-confirma-ca-eficacitatea-continua-sa-fie-ridicata-vaccinul-ramane-o-arma-importanta_903345.html
Incidența cancerului cervical (cancerului de col uterin) în România 2012 era dublă față de media europeană și aproape dublă față de cea a Europei Centrale și de Est: 28,6 cazuri față de 14, respectiv 16,3/100 000 femei (valori efective). Cancerul cervical era al doilea tip ca incidență, după cel mamar.
În privința mortalității prin cancer cervical, țara noastră se află pe locul cel mai defavorabil din Europa, cu o mortalitate 10,8/100 000, de 3 ori mai mare faţă de media europeană și de peste 1,5 ori mai mare decât media din Europa Centrală & Est (6,8/100 000).
Cancerul cervical reprezenta principala cauză de mortalitate la femeile cu vârsta între 15 și 44 ani.
Atât vârful de incidență cât și cel de mortalitate pe grupe de vârstă se înregistra în grupa 45- 54 ani, ceea ce arată că femeile în premenopauză au cel mai mare risc de a fi diagnosticate și de a muri prin cancer de col uterin.
Conform Ghidului INSP din 2016 în România mor zilnic 6 femei din cauza cancerului de col uterin.
În valori absolute (cazuri/100 000, standardizate cu vârsta față de referința europeană), incidența cancerului la femei după localizare comporta în 2012 ordinea descrescătoare: sânul (circa 66), cervixul (35), intestinul gros, plămânii, ovarele, corpul uterin, pancreasul, stomacul. Procentual, cancerul de sân înregistra incidența cea mai ridicată (24%), urmat în ordine de cancerele afectând intestinul gros, cervixul (4%), plămânii, ovarele, corpul uterin, pancreasul, stomacul, creierul și sistemul nervos central.
În privința mortalității, ca și în cazul incidenței, cancerul de sân (27%) înregistra procentul cel mai ridicat, urmat în ordine de cancerele de intestin gros, cervix (6%), plămân, ovarian, corp uterin, pancreas, stomac, creier și sistem nervos central.
Vaccinarea
În România, vaccinarea anti-HPV nu face parte din Programul Național de Vaccinare, dar va trebui să devină o preocupare majoră a decidenților, medicilor și a publicului.
Vaccinul Gardasil (autorizat atât pentru femei, cât și pentru bărbaţi) vizează tipurile de HPV 6, 11, 16 și 18 pentru a preveni evoluțiile precanceroase la colul uterin și anus, precum şi verucile genitale; versiunea Gardasil 9 (autorizată în decembrie 2014) protejează împotriva a nouă tipuri de virus HPV: 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 și 58; însfârșit, vaccinul Cervarix (pentru femei și fete) vizează displaziile și cancerul de colul uterin precum și în alte zone genitale [6].
Ghidul European pentru Asigurarea Calității în Screeningul Cancerului de Col Uterin, după care a fost elaborat Programul Național Specific, conține recomandările privind vaccinarea și screeningul ce au un potențial de reducere a incidenței cancerului de col uterin cu 80 - 90%. Condiția este însă acoperirea vaccinală activă împotriva tipurilor 16 și 18 de virus HPV a minimum 70% din populația feminină la risc.
Ghidul INSP documentează că impactul a cinci decenii de screening de masă practicat în alte socio-culturi este reducerea riscului de apariție a unui cancer de col uterin de-a lungul vieții la un nivel foarte scăzut (sub 1%).
Din păcate în ultimele aproape două decade, majoritatea covârșitoare a femeilor din România nu au fost testate împotriva acestui tip de cancer: studiul GFK în 2010 estimează acest procent între 75% și 92%. Programul Național de Screening al Cancerului de Col Uterin în România (PNSCCUR) inițiat în 2012 declara o acoperire de 8-12% din populația țintă.
În România screening-ul organizat al cancerului de col uterin se realizează, după criteriile recomandate de Ghidul European amintit anterior, la intervale de 5 ani - conform Ordinului comun MS 238/ CNAS 538 din 2012 pentru aprobarea normelor metodologice privind organizarea şi desfăşurarea screening-ului în cancerul de col uterin.
Concret, screening-ul pentru cancerul de col uterin prin testare BPN este recomandat pentru toate femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 65 ani care nu au simptome sugestive sau un diagnostic confirmat de cancer de col uterin și nu sunt histerectomizate total pentru afecțiuni necanceroase. Retestarea în cadrul PNSCCUR are loc la 5 ani după ultimul rezultat normal; medicul de familie va recomanda testarea tuturor femeilor eligibile cu vârsta între 25-64 ani pentru care nu se poate documenta un rezultat normal mai recent de 5 ani.
Global, cancerul cervical este al 4-lea cel mai frecvent cancer la femei și al 7-lea cel mai comun tip de cancer. În 2012, incidența era estimată la peste o jumătate de million.
În Europa, cancerul cervical este al 6-lea cancer ca incidență la femei. Cea mai mare incidență este înregistrată în România, iar cea mai scăzută în Elveția.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News