Cancerul de col uterin este cauzat de virusul HPV și nu are simptome în stadii incipiente.
Cancerul de col uterin are la originea sa infecția cu Human papillomavirus (HPV). Virusul poate fi găsit atât în natură, cât și pe corpul uman și mucoasele corpului uman, având o mulțime de tulpini care variază în materie de efectele avute: de la cancer de col uterin sau leziuni genitale, la verucile care apar pe piele.
Corpul nu poate întotdeauna să se protejeze împotriva HPV din cauza altor afecțiuni preexsitente, cum ar fi infecția cu HIV, alte boli infecțioase, ori o altă cauză care duce la scăderea imunității (cum ar fi fumatul).
”Ideal este să nu simțim nimic până la un punct. De ce? Pentru că această boală este una lent evolutivă, dar care poate fi descoperită în stadii incipiente în urma unui consult medical. Când zic consult medical, nu mă refer doar la consultul ginecologic, ci și la anumite teste. Unul dintre teste este Papanicolau, celălalt este tiparea HPV. Cele două pot să stabilească nu diagnosticul unui cancer de col uterin, ci a unei leziuni precursoare. În momentul în care apare simptomatologie, înseamnă că e vorba despre un cancer ceva mai avansat. Cel mai adesea este remarcată o sângerare vaginală anormală care poate să apară în afara perioadelor menstruale, poate să apară după contactul sexual, contactul sexual poate să fie dureros sau neplăcut”, a explicat oncologul Dragoș Median, la Antena 3.
”Este singurul cancer pentru care există profilaxie. În general, noi vorbim despre screening cu sensul de depistare precoce, înainte ca boala să fie într-un stadiu avansat. Putem face profilaxia acestei afecțiuni printr-o vaccinare cu vaccinul HPV. Aceasta poate să prevină cu o eficiență fantastică apariția unei leziuni premaligne sau a unei leziuni maligne la nivelul colului uterin. Și băieții pot face acest vaccin.
Ideal este să se facă înainte de începerea vieții sexuale, pentru că ulterior portajul de HPV este mai mare și atunci este mai dificil pentru pacienți să acționeze. Nu există o vârstă limită. Dacă ne uităm în prospectul medicamentului, vedem că vaccinarea poate începe de la 12 ani și merge până la 25 de ani. Atunci când au fost dezvoltate aceste medicamente, a fost creat și pentru prevenția secundară a unor leziuni la nivelul tractului genital”, a mai explicat medicul.
”Cel mai adesea se ia pe cale sexuală acest virus. Cel mai simplu lucru pe care îl putem face este să diagnosticăm boala. În stadii incipiente, înseamnă când leziunea este limitată la nivelul colului uterin, nu s-a extins spre uter, nu s-a extins spre vagin”, a mai explicat doctorul Median.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu