Medicul gastroenterolog Florentina Ioniță Radu a vorbit despre cancerul de colon și a spus cine are șanse mai mari să sufere de această boală.
"Cancerul de colon poate fi prevenit. Spre deosebire de alte tipuri de cancere, este foarte facil să poţi să ştii dacă vei avea cancer de colon.Leziunile precursoare pot fi vizualizate şi pot fi tratate prin îndepărtare. Nu apar brusc. Cancerul de colon poate fi diagnosticat şi tratat încă din faza precursoare.
Există câţiva factori predispozanţi. În primul rând, încărcarea genetică - cei care au avut rude cu cancer în familie au şanse mai mari să dezvolte cancer de colon. Cei care au anumite boli cu transmitere genetică - de exemplu polipii, polipoza intestinală. Dar sunt şi factori de mediu care determină apariţia cancerului - ritmul de viaţă, modul de alimentaţie, diverse vicii pe care le avem", a spus medicul gastroenterolog Florentina Ioniță Radu, la DC Medical.
"Rude apropiate înseamnă mamă, tată, fraţi, surori, până la bunici. Dacă se întâmplă ca pe această filiaţie să fi avut un cancer de colon, recomandarea este să se facă screening şi eventual o colonoscopie pentru aparţinătorii direcţi, în special pentru rudele de gradul I. S-a întâmpla să descoperim cancer de colon şi la cei care aveau mătuşi sau unchi care au avut cancer de colon. Faptul că cineva în familie a avut cancer de colon este un semnal de alarmă", a mai spus medicul.
"Pentru cancerul de colon, carnea roşie în mod deosebit este un factor de risc. De asemenea, sedentarismul, o alimentaţie care nu este echilibrată, în sensul în care care trebuie să aibă o cantitate suficientă de fibre. Fibrele permit să ai un tranzit intestinal suficient, să îţi menţii microbiota intestinală. Este foarte important ce mănânci, cum mănânci şi care este proporţia alimentelor", a spus Florentina Ioniță Radu.
"Fumatul este un factor de risc. În principal, cred că rolul primordial pe care îl are fumatul în apariţia cancerului este că modifică oxigenarea corpului. Gradul de oxigenare scade", a spus medicul.
"Cancerul de colon este un dezechilibru intre producţia de celule care învelesc intestinul gros şi degradarea lor. Aceste celule se reînoiesc tot timpul cu o rată destul de mare şi ele trebuie îndepărtate. Trebuie să fie un echilibru între ce se produce şi ce se îndepărtează. Datorită anumitor factori, există un dezechilibru - se produce mai mult decât se îndepărtează. În momentul în care producţia creşte şi creşte frecvenţa de producere a acestor celule, are loc o schimbare în multiplicarea genetică", a mai sus Florentina Ioniță Radu.
Mai multe informații, în materialul video de mai jos:
"În strategia națională și în PNRR s-a introdus screening-ul, acesta ar fi viitorul în România. Este o strategie întreagă. Ceea ce se întâmplă acum, și mesajul meu este către medicii de familie și către pacienții, în special din București și Ilfov, de a a face cunoscută acest screening de la Spitalul Militar Central, să consțientizeze toate persoanele care se încadrează în această grupă, adică cei de peste 50 de ani, cei care au antecedente de familie în cancerul de colon sau cei care au modificări, să se adreseze medicului de familie sau să sune direct la Spitalul Militar, la numărul de telefon 021 319 3046, destinat acestor pacienți, pentru a putea fi înrolați în acest program european de screening de cancer de colon, numit ROCCAS II.
Sunt niște proiecte europene care asta fac: screening-ul de cancer de colon. La Spitalul Militar Central "Carol Davila" se face screening pentru populația din București și Ilfov. Testul este gratuit. La Spitalul Militar Central se poate programa, dar cel mai bine ar fi să se programeze prin intermediul medicului de familie. Orice medic de familie din București - Ilfov care vrea să se înscrie în program se poate adresa Spitalului AICI.
Până acum sunt peste 2000 de pacienți care au făcut screening, dintre care 70 au făcut colonoscopie și aproximativ 15 au fost găsiți cu leziuni", a declarat Florentina Ioniță Radu, în exclusivitate pentru DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu