Cancerul de prostată: o nouă terapie cu medicamente radioactive

Foto Ilustrativ/Pexels Edward Jenner
Foto Ilustrativ/Pexels Edward Jenner

O nouă terapie a fost aprobată în Statele Unite pentru pacienții cu boală metastatică rezistentă la tratament. Cererea de autorizare de introducere pe piață în Europa a fost deja depusă.

Un nou medicament radioactiv pentru prelungirea vieții pacienților cu cancer de prostată metastatic și „rezistent” la alte terapii este disponibil deja în Statele Unite, unde Food and Drug Administration a dat undă verde utilizării radiofarmaceuticului 177 Lu-PSMA-617, pentru a fi administrat pacienților.

Acesta este un pas semnificativ, care, după toate probabilitățile, va duce și la celelalte agenții de reglementare și va oferi în lunile următoare un tratament lipsit până acum de analogi la fel de eficienți. 

Cancer de prostată

Cancerul de prostată este cel mai frecvent în rândul bărbaților. Supraviețuirea la cinci ani de la diagnosticare a obținut un rezultat bun: puțin sub 90 la sută. Cei care nu îi supraviețuiesc sunt cei care dezvoltă rezistență la tratamentele care se administrează pentru a menține nivelul scăzut de testosteron.

Tratamentul de primă alegere pentru cancerul de prostată metastatic nu este chimioterapia, așa cum este cazul majorității mari a cancerelor, ci anti-hormonală, care reduce nivelurile circulante ale hormonului sexual masculin considerat un stimul pentru creșterea celulelor canceroase.

Există mai multe regimuri de terapie hormonală care sunt de obicei utilizate secvenţial. Acest lucru a făcut posibilă în ultimii ani creșterea considerabilă a speranței de viață a pacienților cu cancer de prostată în stadiu avansat. 

Noul medicament în boala metastatică

Dacă este metastazat, acest tip de cancer are o supraviețuire de 30% la cinci ani de la diagnostic. Un rezultat mai bun decât în ​​trecut prin apariția unor medicamente (abirateron, enzalutamidă, docetaxel, cabazitaxel), opțiuni la care - acum în Statele Unite și probabil în lunile următoare și în Europa - este candidat de adăugat noul medicament dezvoltat de Novartis, care vizează o proteină prezentă în aproape toate cazurile în celulele care alcătuiesc cancerul de prostată metastatic: antigen de membrană specific prostatic (PSMA).

Radiofarmaceuticul în cauză - principiul de bază este același cu cel al radioterapiei metabolice cu care se tratează tumorile tiroidiene și tumorile neuroendocrine - este capabil să recunoască ținta, să se lege de ea, să emită radiații și să distrugă celulele canceroase.

Beneficiile au fost documentate într-un studiu publicat în New England Journal of Medicine și sunt semnificative: -38% risc de deces la patru luni și -60% risc de progresie a bolii. 

Cum acționează noul medicament 

Odată plasat pe celula canceroasă, radioizotopul eliberează încărcătura radioactivă către țesuturile din jur și distruge celulele canceroase.

„Terapia cu radioreceptori reprezintă cea mai promițătoare inovație din ultimii zece ani pentru tratamentul cancerelor avansate de prostată. Este un tratament țintit asupra țintei tumorii, astfel că efectele sale secundare asupra organismului sunt mai blânde decât terapiile tradiționale și tranzitorii”,explică  Francesco Ceci, directorul diviziei de medicină nucleară a Institutului European de Oncologie din Milano potrivit RaiNews.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel