Medicul urolog Mihai Dumitrache, de la Spitalul Clinic SANADOR, a fost invitatul jurnalistului Val Vâlcu la interviurile DC News și DC Medical, unde a vorbit despre cancerul la rinichi.
Publicitate
Medicul urolog Mihai Dumitrache a spus la ce interval de timp ar trebui ca un adult să meargă la medic pentru a-și face o ecografie și cât de important este acest lucru.
„Tumorile renale, chiar și tumorile de prostată, mai puțin tumorile de vezică urinară, sunt tumori care evoluează lent și care nu dau simptome, doar atunci când este prea târziu, în majoritatea cazurilor.
Ele se pot vedea la ecografie. Aceasta este și indicația. Ideal ar fi ca un adult să meargă măcar o dată pe an la o ecografie. Aceasta poate depista precoce, în stadii incipiente, atât cancerul renal, cât și tumorile prostatice și modificările de la nivelul prostatei”, a precizat medicul urolog Mihai Dumitrache.
„În cazurile de cancer, pentru eliminarea tumorii se elimină întregul rinichi sau secțiunea afectată?”, a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.
„În ultima vreme se tinde către a extrage doar porțiunea afectată de rinichi. Dintre primele operații care s-au făcut, de fapt prima care a fost făcută a fost o nefrectomie parțială, în urmă cu aproape 140 de ani, undeva la sfârșitul secolului al XIX-lea.
După aceea s-a crezut că dacă există o tumoare să se scoată în totalitate rinichiul pentru a asigura un proces oncologic de calitate, de a nu permite acesteia să evolueze local.
De aproximativ 30 de ani se merge din ce în ce mai mult pe a păstra rinichiul cât mai mult posibil și de a se scoate focusat formațiunea tumorală respectivă”, a declarat Mihai Dumitrache.
„Există foarte multe tipuri de tumori renale. Cele mai frecvente, aproximativ 60%-70%, sunt reprezentate de carcinom, adică un cancer de rinichi. Există multe alte tipuri, dar acesta este cel mai frecvent. De obicei este diagnosticat între vârstele de 50-70 de ani, dar din ce în ce mai mult observăm formațiuni tumorale renale care apar la tineri.
Obezitateaeste unul dintre factori, mai ales dacă este asociată cu apariția formațiunilor tumorale renale, hipertensiunea. Aceștia sunt factori mai puțin cunoscuți și totuși afectează și sunt implicați în geneza tumorilor renale. De asemenea, un istoric familial poate fi unul dintre factori”, a spus medicul urolog Mihai Dumitrache.
Cum se realizează intervenția
„Intervenția ideală ar fi să se facă laparoscopic sau laparoscopic asistat robotic. Traumatismul pe care îl provoacă intervenția laparoscopică este mult redus, nu există termen de comparație. Intervenim la nivelul rinichiului din afara organismului prin instrumente cu care lucrăm în interior prin incizii care au între 5 milimetri, până la 12 milimetri. Precizia chirurgicală a actului chirurgical este mult crescută”, a adăugat medicul urolog Mihai Dumitrache.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu