Rezultatele mai multor studii realizate pe circa 900.000 de femei sugerează că un aliment consumat regulat poate reduce apariția cancerului mamar.
Oamenii de ştiinţă din China au analizat rezultatele a 26 de studii internaţionale care au implicat aproape 900.000 de femei, dintre care 20.000 suferiseră de cancer mamar. Pe baza acestei analize, s-a constatat că femeile care aveau un consum ridicat de acizi graşi omega-3 proveniţi din peşte, aveau un risc de dezvoltare a cancerului mamar cu 14% mai mic comparativ cu participantele care consumau un nivel minim de acizi graşi omega-3, scrie Live Science.
De asemenea, rezultatele au indicat şi existenţa unei relaţii doză-efect: la fiecare creştere zilnică de 0,1 grame a nivelului de omega-3 s-a observat o scădere de 5 procente a riscului de apariţie a creierului de sân. Prin comparaţie, o porţie de peşte gras (care are o concentraţie ridicată de acizi graşi omega-3), precum somonul, conţine 4 grame de acizi graşi omega-3.
Acizii graşi omega-3, un tip de grăsimi polisaturate, au fost lăudaţi în ultimul timp pentru potenţialele beneficii aduse sănătăţii, precum prevenirea bolilor de inimă şi a cancerului. Totuşi, nu toate studiile au reuşit să demonstreze aceste beneficii.
Cercetătorii care au analizat 48 de studii în 2009 au ajuns la concluzia că nu este clar dacă consumul de acizi graşi omega-3 din dietă sau suplimente pot influenţa riscul de dezvoltare a cancerului sau a bolilor de inimă. Totuşi, eu au subliniat că au existat suficiente dovezi care să îi îndreptăţească să îi sfătuiască pe oameni să consume alimente bogate în omega-3.
Alte studii au sugerat că nu numai cantitatea de omega-3 contează, ci şi raportul dintre omega-3 şi alţi acizi graşi din alimentaţie. Într-o analiză din 2002, oamenii de ştiinţă au constatat că femeile care au un consum echilibrat de omega-3 şi omega-6 (un tip nesănătos de grăsimi), au mai puţine şanse de a dezvolta cancer mamar.
În noua analiză, oamenii de ştiinţă au analizat studii care au măsurat aportul de omega-3 în două moduri diferite: fie prin analize de sânge, fie prin monitorizarea consumului de peşte.
Când au studiat doar cercetările ce au urmărit doar consumul de peşte, oamenii de ştiinţă au observat că nu exista o relaţie semnificantă între cât peşte mâncau femeile şi reducerea riscului de dezvoltare a cancerului mamar. Totuşi, în rândul populaţiei asiatice, consumul de peşte a putut fi asociat cu scăderea riscului de apariţie a cancerului de sân, însă acest lucru nu s-a putut constata şi în rândul persoanelor care făceau parte din populaţia vestică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu