Dr. Bogdan Gabriel Pârlițeanu, medic specialist urologie la SANADOR, a fost invitat la DC News și DC Medical unde a vorbit despre cancerul de vezică.
Dr. Bogdan Gabriel Pârlițeanu a explicat, în exclusivitate pentru DC News, care sunt metodele de tratament pentru cancerul de vezică.
„În cazul cancerului de vezică, acesta se operează, se administrează medicamente? Care sunt noutățile terapeutice?", a întrebat Val Vâlcu.
„În cancerul de vezică, odată diagnosticat, primul lucru care se face și standard pentru diagnostic este obținerea de diagnostic de certitudine, de material, și atunci trebuie efectuată o cistoscopie, adică o investigație endoscopică a vezicii urinare, și automat se prelevează acele formațiuni. Vor fi date la medicul anatomopatolog. El va pune diagnosticul de cancer de vezică. Noi nu avem dreptul de a spune „cancer de vezică”, vom vorbi de suspiciune. Odată identificat cancerul de vezică, atunci începe adevărata bătălie.”, a spus Dr. Bogdan Gabriel Pârlițeanu.
„Nu poate fi eliminată acea formațiune endoscopic, atunci când se ia proba?”, a întrebat Val Vâlcu.
„Endoscopic ea se elimină. Termenul nostru se numește rezecție. Chiar dacă o numim rezecție bioptică, dacă este o singură formațiune, se rezecă și se ia o singură formațiune. Dacă sunt multiple, sunt rezecate toate formațiunile sau în cazul în care sunt formațiuni de mari dimensiuni, infiltrative în pereții vezicali, se face o rezecție și cu rol bioptic, și cu rol de a opri sângerarea și de a extirpa formațiunea din vezică.”, a spus Dr. Bogdan Gabriel Pârlițeanu.
„Formațiunile vezicale fiind diagnosticate destul de frecvent ecografic, printr-o metodă veche, deja vorbim de 50 de ani de când există metoda aceasta de identificare, facilitează astfel accesul pacientului pentru soluții minim invazive, cum este această rezecție endoscopică în care tot ce se întâmplă, se întâmplă endovezical, iar pacientul la finalul intervenției are doar o sondă urinară și atunci beneficiază de un avantaj de identificare precoce, de tratamente în perioada următoare.
Pacientul ajunge la cuțit atunci când fie a neglijat anumite simptome, fie vorbim de o evoluție accelerată a unui cancer de vezică agresiv.", a spus Dr. Bogdan Gabriel Pârlițeanu.
„Ulterior acestei intervenții, se administrează citostatice, se face radioterapie? Știu că la Sanador funcționează un Tumor Board, o echipă multidisciplinară care evaluează și propune tratamentul pentru fiecare caz în parte.”, a adăugat Val Vâlcu.
„Exact. În mare parte, orice cancer trebuie discutat într-o comisie de Tumor Board pentru că așa este normal. Aici variază foarte mult în funcție de stadiul în care este identificat pacientul. Cancerul de vezică are două stadii, în mare parte: cancerul de vezică non-infiltrativ, adică este strict limitat la vezica urinară, nu a depășit partea de ceea ce se numește „musculara vezicala” și cancerul infiltrativ care a depășit.
Procedurile sunt diferite. Una este pentru partea non-infiltrativă în care există soluții de imunoterapie cum sunt instilațiile cu BCG sau instilatiile cu chimioterapice în vezică. Scopul acestor instilații este de a reduce recidivele cancerului de vezică pentru că asta este parșivitatea acestui tip de cancer: recidivează.", a spus Dr. Bogdan Gabriel Pârlițeanu la DC News și DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News