Cancerul lui Steve Jobs a fost descoperit într-o fază în care poate scăpa unul din trei pacienți

steve jobs
steve jobs

Steve Jobs, fondatorul și  președintele executiv al companiei Apple, ar fi în stadiul terminal al unei boli grave. Potrivit presei tabloide, el a suferit deja un transplant de ficat și a fost diagnosticat încă de acum câțiva ani cu cancer pancreatic. Astfel, tabloidele susțin că medicii  nu îi dau mai mult de câteva luni de viață. Totuși, cum de a supraviețuit mai bine de 7 ani cu cancer de pancreas, în condițiile în care Patrick Swayze s-a stins în câteva luni? Este posibilă o vindecare  în cazul acestei afecțiuni.

Cancerul de pancreas este una dintre afecțiunile maligne cele mai dificil de tratat și cu o rată a mortalității extrem de ridicată. Motivul: nu sunt semne de alarmă și astfel, de cele mai multe ori, boala este diagnosticată în stadii avansate. ”Dacă ar fi descoperită în stadiul zero sau unu, ne spune prof. dr. Mircea Beuran, chirurg la Spitalul de Urgență Floreasca, am avea șansa să o tratăm eficient. Se practică un așa numit sandwich terapeutic, adică se începe cu radioterapie sau chirurgie, apoi se face chimioradioterapie, din nou chirurgie, dacă e cazul...În Germania se face radioterapie chiar în timpul intervenției chirurgicale. Totul este ca tumora să fie descoperită în stadiu incipient. Iar acest lucru se poate face fie întâmplător, când îl operezi pentru altă afecțiune din aceeași zonă, fie prin screening. Adică, orice om peste 50 de ani este investigat prin computer tomograf, chiar dacă nu are nimic sesizabil. Am avut și noi pacienți care au depășit 5 ani de la diagnostic, ca supraviețuire, când poți spune că a scăpat. Dar, după 10 -11 ani, s-a produs o recădere, eventual cu metastaze, când șansele sunt mici”. Este posibil ca tumora de pancreas, în cazul lui Steve Jobs, să fi fost descoperită în momentul transplantului hepatic. Tratată din vreme, a dat înapoi, spre deosebire de situația din cazul Swayze, când cancerul a fost descoperit în faza metastazelor.

Cancerul pancreatic este o boală întâlnită mai ales la persoanele vârstnice. Conform statisticilor, vârsta medie a pacienților este de 72 de ani. Anual, în întreaga lume sunt diagnosticate peste 200,000 de noi cazuri, cu o rată a mortalității de 98%. Peste 80% dintre pacienți sunt diagnosticați în stadiul avansat al bolii, și doar 15% - 20% sunt eligibili pentru intervenția chirurgicală, la momentul diagnosticului. După intervenția chirurgicală, între 10% și 30% dintre cei operați supraviețuiesc 5 ani.

Cauza exactă a apariției cancerului de pancreas nu este cunoscută. Totuși, o serie de factori de risc cresc șansa de apariție a acestei boli: fumatul, alimentația bogată în grăsimi, pancreatita cronică, diabetul, antecedentele în familie, expunerea la pesticide, coloranți industriali și alte substanțe chimice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel