EXCLUSIV  Cancerul, o boală cronică? Radu Gănescu (COPAC): Hai să nu mai mergem la medic doar când suntem bolnavi. S-ar putea să fie prea târziu

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Radu Gănescu, președintele COPAC, a fost invitat la conferința „Accesul la prevenție, depistare precoce și terapii inovatoare privind combaterea cancerului“, unde a vorbit despre Planul național de combatere a cancerului.

În cadrul conferinței „Accesul la prevenție, depistare precoce și terapii inovatoare privind combaterea cancerului“, Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), a vorbit despre Planul național de combatere a cancerului.

„Cancerul a devenit o boală cronică, dar numai atunci când dăm un diagnostic precoce, când avem acces la un tratament modern, când reușim să găsim în sistemul de sănătate un circuit clar prin care pacientul să beneficieze de tot ce înseamnă servicii medicale sau tratament atunci când el are nevoie. În aceste condiții vorbim de o boală cronică.

Faptul că vorbim de o finanțare corectă, de o nevoie mai mare de finanțare și o creștere a resurselor, ar trebui să fie o problemă a noastră, însă pacientul de rând nu ar trebui să cunoască și nu ar trebui să fie o problemă a lui cât și cum este finanțat sistemul de sănătate. Pentru el ar trebui să fie un circuit clar, simplu și limpede atunci când are o problemă de sănătate, să poată ajunge la medic, la specialist, unde să beneficieze de tratamentele necesare.

Vreau să felicit pe toți cei care s-au implicat și au contribuit la crearea și implementare Planului național de combatere a cancerului. Era o nevoie mare ca sistemul de sănătate să prioritizeze această categorie de pacienți. Lucrurile sunt foarte complicate pentru ei și trebuie să începem cât mai devreme. Cancerul, din punctul meu de vedere, trebuie să diagnosticat cât mai din timp sau eventual prevenit cât mai din timp“, a spus Radu Gănescu.

CITEȘTE ȘI          -          EXCLUSIV  Situație fără precedent în România. Livia Stan (Policy and Market Access Director, MSD România): Câți bani se pierd din cauza mortalității premature asociate cancerului

„Hai să mergem la medic atunci când suntem sănătoși, nu doar când suntem bolnavi“

„Faptul că există un program de vaccinare HPV este un lucru salutar și e important că facem această prevenție inclusiv pentru băieții până în 18 ani. Putem să prevenim, accesul e important, dar trebuie să și informăm.

Informarea o putem face fie noi, societatea civilă, fie în parteneriat cu societățile profesionale sau cu industria farmaceutică și autoritățile. Este rolul nostru, al tuturor, să le transmitem cetățenilor informațiile clare și corecte pe care nu ar trebui să le ia din alte surse, precum dr. Google.

Credem că medicina primară și medicina de specialitate trebuie să crească din punct de vedere al resursei umane. Multe prevenții se fac prin medicina primară, dar din păcate multe comunități nu au nici măcar un medic de familie. Trebuie să aducem această formă de acces la prevenție și screening în respectivele comunități.

CITEȘTE ȘI            -          EXCLUSIV  Rectificare bugetară în septembrie. Florin Buicu (PSD): Îmi doresc un lucru de la Ministerul Finanțelor / video

Nu sunt foarte mulți doritori de screening! Lumea este încă reticentă pentru că nu înțelege fenomenul de prevenție și fenomenul de screening. Lumea nu este doritoare să meargă la medic atunci când este sănătoasă. Mesajul nostru este următorul: Hai să mergem la medic atunci când suntem sănătoși, nu doar când suntem bolnavi, pentru că de multe ori s-ar putea să fie prea târziu. Lucrurile astea trebuie să se schimbe și probabil că o educație în anii școlari incipienți ar fi de bun augur.

Mai sunt multe de făcut în  ceea ce privește accesul pacientului, atunci când se dau diagnostice precoce și investigații care trebuie făcute în termene cât mai scurte. Majoritatea centrelor și specialiștilor sunt în orașele mari, ceea ce înseamnă un acces mai dificil pentru cei din zonele rurale. Trebuie să facem ca toată lumea, indiferent de zona unde locuiește, să aibă acces ușor la astfel de servicii“, a mai zis președintele COPAC.

CITEȘTE ȘI          -          EXCLUSIV  România ar fi putut să elimine cancerul, odată cu începerea vaccinării anti HPV. Prof. univ. dr. Cercel: Ce s-a întâmplat. Un continent deja a eradicat boala

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel