Urmărește emisiunea live


Cancerul pancreatic ar putea fi tratat cu bacterii radioactive

Alegeri prezidentiale 2024

O nouă eră în tratamentul cancerului metastazat la pancreas ar putea fi deschisă prin utilizarea bacteriilor radioactive. Potrivit unui studiu realizat pe șoareci, bacteriile listeria, transformate pentru a deveni radioactive, s-au dovedit promiţătoare în tratamentul cancerului pancreatic, ele infectând, selectiv, celulele canceroase ale acestui organ.

Răspunsul pentru tratamentul cancerul pancreatic pare a fi bacteria Listeria monocytogenes, transformată pentru a deveni radioactivă. Tratamentul radiologic țintă cu această bacterie a redus considerabil numărul de metastaze la şoarecii modificaţi genetic pentru a dezvolta o formă agresivă de cancer pancreatic, asemănător celui uman, fără a afecta țesuturile sănătoase, precizează autorii studiului publicat în Statele Unite în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), potrivit Mediafax.

"Ne simţim încurajaţi, întrucât am putut să reducem cu 90% numărul de metastaze cu prima serie de teste. Cu un plus de îmbunătăţiri, abordarea noastră are potenţialul de a deschide calea spre o nouă eră în tratamentul cancerului metastazat la pancreas", a declarat Claudia Gravekamp, profesor de microbiologie şi imunologie la Facultatea de medicină Albert Einstein din New York, principalul autor al studiului.

Cancerul pancreatic este unul dintre cancerele care provoacă cele mai multe decese, şansele de supravieţuire pe o durată de cinci ani după diagnosticare fiind de doar 4%. Singurul tratament împotriva acestui tip de cancer, cunoscut şi sub denumirea de „ucigaşul tăcut”, constă în metoda chirurgicală, în cazul în care se descoperă în faza sa incipientă. Deoarece stadiile precoce ale acestui tip de cancer provoacă foarte rar simptome notabile, el este letal pentru că este depistat în stadii avansate.

Una dintre victimele acestei boli a fost și co-fondatorului companiei Apple, Steve Jobs, care a murit în 2011.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel