Cancerul pulmonar înregistrează cele mai importante progrese în oncologie, noile terapii oferind durate de supraviețuire inimaginabile în trecut, a afirmat prof. dr. Tudor Ciuleanu de la Institutul Oncologic „Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca.
Prof. dr. Tudor Ciuleanu vorbește despre terapia cancerului pulmonar, în cadrul emisiunii „Academia de Sănătate” realizată la DC News de prof. dr. Irinel Popescu, președintele Academiei de Științe Medicale.
„În cancerul bronho-pulmonar, în funcție de stadiul bolii, boală localizată, loco-regional avansată sau metastatică, avem o conduită bine stabilită care este discutată în comisiile multidisciplinare. Multidisciplinaritatea în oncologie este esențială. Un singur specialist nu poate acoperi bine toate opțiunile terapeutice și această discuție între chirurg, medicul radioterapeut, oncologul medical, anatomopatolog, imagist și alți specialiști este necesară și constituie baza selecției tratamentului nostru”, remarcă prof. dr. Tudor Ciuleanu.
În cazurile localizate, chirurgia rămâne „regină” și în cancerul pulmonar, ajutată într-o anumită măsură și de chimioterapie și radioterapie. Aici terapiile țintite și imunoterapia nu au intrat încă.
Despre cazurile loco-regional avansate, prof. dr. Tudor Ciuleanu spune că „asocierea chimioterapiei cu radioterapia de manieră concomitentă este cel mai bun tratament”.
„La cancerele loco-regional avansate s-a progresat prin introducerea terapiei cu durvolumab, ca terapie de întreținere după chimio-radioterapie, și cu avantaj de supraviețuire de 1 an fără progresie a bolii, ceea ce este remarcabil, cu posibilitatea unor supraviețuiri de extrem de lungă durată. În stadiul 4, metastatic, s-a progresat prin asocierea terapiilor țintite și imunoterapiilor în cea mai mare măsură. Dacă se identifică mutații driver, avem terapii țintite, cu care se începe de multe ori. Rezultatele sunt extrem de bune”, subliniază prof. dr. Ciuleanu.
Urmărește răspunsul complet:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News