Dr. Bogdan Gabriel Pârlițeanu, medic specialist urologie la SANADOR, a fost invitat la DC News și DC Medical unde a vorbit despre cancerul de rinichi.
Cancerul de rinichi, cunoscut și sub numele de carcinom renal, este o afecțiune gravă care afectează rinichii. Cancerul de rinichi reprezintă o problemă de sănătate, iar în România numărul de cazuri a crescut în ultimii ani. Dr. Bogdan Gabriel Pârlițeanu a explicat, în exclusivitate pentru DC News, care sunt metodele de tratament și la ce interval sunt necesare investigații preventive.
„În cazul cancerului renal, terapia se începe cu îndepărtarea rinichiului?", a întrebat Val Vâlcu.
„Da. Din păcate, acolo deja vorbim despre un tratament chirurgical. Vorbim în mare parte de tratamentul minim invaziv, laparoscopic sau robotic.
Este posibil aproape în cazul tuturor tumorilor renale laparoscopic/ asistat robotic, totul depinzând și de manualitatea și de medicul ce se ocupă de acel caz. Acolo nu mai putem vorbi de tratamente endoscopice sau altceva pentru că formațiunea este identificată fie incidental la o ecografie, fie pacientul deja are simptome precum hematuria, scăderea în greutate.”, a spus Dr. Bogdan Gabriel Pârlițeanu.
„Dacă ne gândim la screening, la descoperirea precoce să spunem, la ce interval ar trebui să meargă pacientul la analize, la ecografie? Cine ar trebui să solicite astfel de investigații? Cei care au în familie cazuri sau poate cei care lucrează într-un mediu toxic?", a întrebat Val Vâlcu.
„În ziua de astăzi, din păcate, ar cam trebui fiecare să ne facem, după o anumită vârstă, cel puțin o evaluare generală a stării noastre de sănătate. Măcar o dată pe an să ajungem să ne facem o ecografie de abdomen total în care să vedem toate organele, ce e posibil ecografie, să ne facem un set de analize minimal. Eu asta recomand cam fiecărei persoane.
Dacă pacientul se știe cu niște factori de risc, atunci, automat, trebuie să facă poate la 6 luni sau mai devreme. În special pentru cancerul renal, o ecografie pe an este suficientă. Sunt pacienți care poate fac și exces. Cunosc persoane care fac un examen CT pe an. Poate e puțin prea mult. O evaluare ecografică poate fi suficientă.
În cazul cancerului renal, consider că o formațiune renală care produce o modificare a structurii rinichiului va fi identificată de la 2.5 cm- 3 cm. Stadializarea cancerului de rinichi începe între 4 și 7 cm. Deja sunt acceptate dimensiuni de 4 cm pentru identificarea unor formațiuni tumorale.”, a spus Dr. Bogdan Gabriel Pârlițeanu.
„Ne gândim că sunt și tumori benigne. Ar putea să aducă confuzie, să sperie pacientul.”, a completat Val Vâlcu.
„De aici vine și completarea și necesitatea unui examen CT sau RMN. Totul pleacă de la o ecografie.", a spus Dr. Bogdan Gabriel Pârlițeanu la DC News și DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci