General maior medic prof. univ. dr. Florentina Ioniță-Radu, Comandantul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central ”Dr. Carol Davila”, a vorbit despre cancerul tăcut care va afecta tot mai mulți tineri, din cauza alimentației și a stilului de viață.
General maior medic prof. univ. dr. Florentina Ioniță-Radu, Comandantul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”, a subliniat necesitatea screeningului în cazul cancerului colorectal, mai ales în contextul în care România se numără printre țările unde nu se realizează screeningul pentru acest tip de cancer.
”De ce cancer colorectal și de ce screening? Pentru că aceste lucruri cred sunt foarte importante. De ce cancer colorectal? Pentru că în anul 2020, neoplasmul colonic se afla pe locul trei ca incidență și pe locul doi ca rată de mortalitate la nivelul mondial. În schimb în România cancerul colorectal se plasează pe locul întâi în rândul patologiilor neoplazice la ambele sexe. De ce? Pentru că sunt absente programele de screening, pentru că acest cancer este un cancer cu o evoluție silențioansă și pentru că este o educație deficitară a populației.
FOTO: captură prezentare Dr. Florentina Ioniță-Radu
La nivel mondial, cancerul colorectal are locul trei ca incidență din neoplaziile noi și locul doi ca mortalitate și dacă analizăm ultimele grafice apărute la nivelul Agenției Internaționale pentru Gestionarea Cancerului, se vede că în acest moment, această incidență este crescută în țările dezvoltate și mai mult la bărbați, de asemenea, și mortalitatea este mai crescută în țările dezvoltate.
Aceasta este poza de acum, dar pe studiile care au fost publicate în 2023 și care fac o prognoză pentru ce se va întâmpla până în 2040 se spune că această incidență, sau mai bine-zis, rata de creștere la nivelul țărilor cu un venit foarte mic și mediu, rata de creștere va fi mult mai mare, 96%, respectiv 64,7% față de țările cu un venit crescut”, a declarat dr. Florentina Ioniță-Radu în cadrul prezentării de închidere a proiectului ”Furnizarea serviciilor de sănătate din programele de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale - ROCCAS II București-Ilfov”.
Potrivit medicului, aceste creșteri sunt puse pe seama schimbărilor legate de stilul de viață.
”Pe măsură ce aceste țări își vor schimba modul de viață, va fi un alt mod de alimentație, va crește foarte mult în rândul tinerilor și în același timp, în aceste țări, nu există programe de screening. De ce screening? Sunt țări, precum Germania, la care screeningul a început în anul 1974, și sunt țări în care nici nu se pomenește despre screening. În ordine alfabetică: Bulgaria, România și Slovacia.
FOTO: captură prezentare Dr. Florentina Ioniță-Radu
Sunt trei țări în care nu se spune nimic despre screening, timp în care, în toate celelalte țări, sub o formă sau alta, există o preocupare de a se face screening la nivelul populației.
FOTO: captură prezentare dr. Florentina Ioniță-Radu
Acest screening s-a făcut fie pe baza colonoscopiilor, fie pe baza testelor FIT (testul imunochimic fecal) pe care le-am folosit și noi”, a mai spus medicul, precizând că testele de screening pentru acest tip de neoplazii s-a făcut asupra ”subiecților aparent sănătoși, fără simptomatologie”.
Mai multe în video:
Declarația a fost făcută în contextul în care Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central ”Dr. Carol Davila” și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România – COPAC, parteneri în cadrul proiectului ”Furnizarea serviciilor de sănătate din programele de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale - ROCCAS II București-Ilfov” - POCU/757/4/9/136824, au organizat conferința de închidere a proiectului ”Furnizarea serviciilor de sănătate din programele de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale - ROCCAS II București-Ilfov” - POCU/757/4/9/136824.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News