Cancerul poate fi transmis peste trei generații, toate tipurile de cancer având o componentă ereditară. Persoanele care vor să afle dacă au risc de cancer pot face o serie de teste.
Medicul oncolog Florin Băcanu susține că toate tipurile de cancer au o componentă ereditară, însă, numai la unele, această componentă este pregnantă. El dă ca exemplu cancerul la sân, unde 10-15% din tumori sunt transmise genetic.
“În cazul în care o persoană are două sau trei rude de gradul I şi II care au suferit de cancer de sân sau ovarian, pe linie feminină, sau de cancer de colon pe linie masculină, atunci se recomandă realizarea de teste genetice înainte de apariţia simptomelor", explică medicul, potrivit doctorulzilei.ro.
Testele genetice sunt recomandate și în cazul în care avem o singură rudă care a avut cancer de sân sau cancer ovarian. Medicul mai avertizează că "Dacă sunteţi urmaşi ai unor persoane care au suferit de cancer de tub digestiv (până la trei generaţii), este posibil să aveţi o polipoză familială, pentru care există un risc de 60-70% să se malignizeze".
În cazul cancerului de colon, 5% dintre persoanele diagnosticate cu această boală au o predispoziţie familială. Și cancerul renal are componentă ereditară, însă riscurile de transmitere sunt mai mici decât în cazul cancerului de colon.
Oncologii mai avertizează că vârsta la care apare cancerul scade de la o generație la alta. Prețurile pentru testele genetice sunt ridicate și diferă de la un laborator la altul. Screeningul pentru cancerul mamar (BRCA1 şi BRCA2) costă între 600 de lei (cu precizarea că este necesară comparaţia cu o probă de sânge de la bunică, soră sau de la mamă, care se taxează suplimentar) şi 3.410 lei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci