Doi cercetători ai Centrului Medical California Pacific din San Francisco au descoperit un compus derivat din marijuana care ar putea opri metastazele în cazul unor tipuri agresive de cancer, notează ”Cercetările au durat 20 de ani, dar, chiar și așa, suntem foarte entuziasmați”, a declarat Pierre Desprez, unul dintre cercetătorii aflați în spatele acestei descoperiri.
Desprez, specializat în biologie moleculară, și-a petrecut decenii întregi studiind gena care cauzează răspândirea cancerului, numită ID-1. În același timp, colegul său Sean McAllister a studiat efectele cannabidiolului sau CBD, un component chimic ce se găsește în plantele de cannabis. Într-un final, cei doi au colaborat, combinând canabinol și celule care conțineau gena ID-1.
”Am descoperit că, în esență, cannabidiolul ar putea să stopeze gena ID-1. Celulele infectate nu s-au mai răspândit și au revenit la normal. Cu siguranță nu am fi descoperit acest lucru pe cont propriu. De aceea colaborarea este esențială pentru o descoperire științifică.”
Desprez și McAllister au publicat pentru prima dată o lucrare despre această descoperire în anul 2007. De atunci, echipa lor a descoperit că CBD are efect atât în testele de laborator cât și pe animale. ”Am început prin cercetarea cancerului la sân. Dar acum am descoperit că acest compus chimic are efect în cazul multor forme agresive de cancer, acolo unde se înregistrează niveluri ridicate ale genei ID-1.”
”Nu am descoperit nicio urmă de toxicitate în animalele pe care le-am testat, iar cannabidiolul este deja folosit pentru o serie de afecțiuni ale omului. Într-adevăr, compusul este utilizat pentru a ameliora anxietatea și greața și, din moment ce nu este psihoactiv, nu cauzează efectul de ”high” asociat cu THC.
În timp ce susținătorii marijuanei vor lăuda descoperirea, Desprez a explicat că acestă descoperire nu se rezumă numai la a aprinde o țigară.
”Pe testele cu animale am folosit injecții și pastile. Cu toate acestea, pentru a produce un efect nu poți obține o cantitate suficientă de cannabidiol doar din a fuma.”
Mai mult, cei doi cercetători au început să sintetizeze compusul în laborator în loc să folosească planta ca atare pentru a produce un efect mult mai puternic. ”Este o practică comună”, a explicat Desprez. ”Sperăm, totuși, că acest lucru ne va ține departe de orice obstacol în așteptarea aprobării.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu