Când a fost condamnat Adrian Năstase. Ce îl așteaptă pe Traian Băsescu

Nu știu cum au decis judecătorii în cazul lui Adrian Năstase. Nu știu dacă au existat presiuni. Cert este momentul condamnării. Mai întâi s-a hotărât condamnarea la nivelul procurorilor, după ce doamna ministru Macovei i-a pus în funcție. Până la urmă, au fost convinși și judecătorii.

Însă, decizia ar fi fost respinsă de societate, dacă publicul o percepea drept o injustiție, așa cum s-a întâmplat în cazul Gigi Becali. Fostul premier fusese însă condamnat încă de acum un deceniu, de către opinia publică. Sondajele din 2004 arătau că Năstase era perceput ca un om bogat, iar Băsescu drept un politician sărac. Băsescu jongla cu vile și terenuri de sute de mii de euro, avusese afaceri în tandem cu celebrul frate, era acuzat de tot felul de retrocedări dubioase, condusese ministerul Transporturilor...iar cel văzut ca un lider corupt era Adrian Năstase.

De unde această respingere, într-un moment în care economia mergea bine, iar Năstase performase ca administrator ? Evident, un rol important îl are talentul actoricesc al fiecărui personaj politic, dar la fel de mult ajută sau încurcă poziția pe care o au liderii de opinie din societate.

Guvernul Năstase a crezut că-și poate construi imaginea prin negociere directă cu mass media. Presa era plină de reclame la tot felul de proiecte guvernamentale. Filozofii la modă, gânditorii, intelighenții... erau toți de partea lui Băsescu. Era la modă să fii anti-Năstase și anti-Iliescu, era ca și cum ai fi purtat o pancartă pe care scria că ești intelectual. Oamenii s-au luat după liderii de opinie și astfel s-a propagat un curent de opinie împotriva lui Năstase și, prin opoziție, pro-Băsescu.

În loc să plătească ziarele și televiziunile care îl lăudau,  Băsescu și-a recompensat oamenii care l-au susținut, fie cu demnități (vezi Sever Voineascu, Traian Ungureanu), fie cu funcții (Funeriu, Patapievici). Toate, plătite de la buget.

Detașamentul intelectualilor a rămas la datorie, insensibil la derapajele antidemocratice și abuzurile de la Cotroceni. Probabil, pe aceste grupuri de comando s-ar putea baza lupta de gherilă după pierderea Puterii.

Ce nu iau în calcul Traian Băsescu și cei din jurul său este ostilitatea cu care îl privește marea masă a românilor. Dacă Năstase a fost respins de 50 la sută dintre oameni, Băsescu e antipatizat de 90 la sută. Frustrările celor care s-au simțit înșelați sunt la fel de mari ca resentimentele celor care l-au combătut din prima clipă. În plus, românii au acumulat ceva experiență și nu cred că vor mai urma directivele GDS.

Gupul ICR sau cel academic, de pildă, sunt foarte vocale și poate afectează imaginea lui Ponta, dar încrederea în Băsescu nu o pot reconstrui.

Traian Băsescu, prin Monica Macovei, a pus în mâna viitoarei Puteri pârghiile pentru a schimba procurorii. Scenariul Năstase va fi activat în cazul Băsescu, imediat după ce acesta va pierde. Iar, la nivelul opiniei publice, Băsescu e deja condamnat definitiv și irevocabil. Cu agravante: orice ar fi făcut Năstase românilor, PIB-ul și salariile au crescut în mandatul său.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel