Epidemiologul Emilian Popovici, vicepreşedinte al Societăţii Române de Epidemiologie, a explicat când apar anticorpii în urma administrării celor trei vaccinuri împotriva COVID-19 folosite în România: Pfizer, Moderna și AstraZeneca.
Emilian Popovici amintește că vaccinarea anti-COVID nu ne oferă o siguranță absolută în fața bolii. Din acest motiv, nu este indicat să lăsăm garda jos, mai ales după primul vaccin.
„Un vaccin nu devine eficient în momentul în care m-am vaccinat. Să nu lași garda jos, să respecți regulile. Adică m-am vaccinat, am primit prima doză și gata, consider că am scăpat de problemă. N-ai scăpat! În prima zi după vaccinare, a doua, a treia, ești la fel ca și înainte de vaccinare. Abia la două săptămâni (după vaccinare - n.r.), unii pacienți dobândesc o protecție de 50% , adică unul din doi, dacă se va expune infecției, se va infecta.”, a explicat Emilian Popovici, la Europa FM.
”La vaccinul Pfizer, se apreciază că la două săptămâni după prima doză administrată, o parte dintre cei care primesc această primă doză dezvoltă o protecție undeva la 50%, iar la 10 zile după a doua doză, ajunge la protecția completă sau la protecția maximă.”, a explicat epidemiologul.
Imunizarea cu vaccinul Moderna se face tot cu două doze, dar la intervale puțin diferite față de cele de la Pfizer, de unde rezultă o dezvoltare a anticorpilor decalată.
”Dacă mergem la Moderna, acolo lucrurile stau cam la fel, pentru că e doar o diferență de o săptămână în ceea ce privește rapelul, deci se decalează undeva după a doua doză cu o săptămână.”, explică vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie:
Și în ceea ce privește vaccinarea cu serul AstraZeneca, dezvoltarea anticorpilor depinde de momentul în care se face rapelul.
”La AstraZeneca avem acel interval de patru săptămâni minim între prima doză și a doua doză, urmând ca a doua doză să poată să fie administrată de la 4 și până la 12 săptămâni.”, a precizat epidemiologul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu