Când ai imunitate la COVID-19, după vaccinarea cu AstraZeneca, Pfizer și Moderna. Epidemiologul Emilian Popovici, explicații

Epidemiologul Emilian Popovici, vicepreşedinte al Societăţii Române de Epidemiologie, a explicat când apar anticorpii în urma administrării celor trei vaccinuri împotriva COVID-19 folosite în România: Pfizer, Moderna și AstraZeneca.

Emilian Popovici amintește că vaccinarea anti-COVID nu ne oferă o siguranță absolută în fața bolii. Din acest motiv, nu este indicat să lăsăm garda jos, mai ales după primul vaccin.

„Un vaccin nu devine eficient în momentul în care m-am vaccinat. Să nu lași garda jos, să respecți regulile. Adică m-am vaccinat, am primit prima doză și gata, consider că am scăpat de problemă. N-ai scăpat! În prima zi după vaccinare, a doua, a treia, ești la fel ca și înainte de vaccinare. Abia la două săptămâni (după vaccinare - n.r.), unii pacienți dobândesc o protecție de 50% , adică unul din doi, dacă se va expune infecției, se va infecta.”, a explicat Emilian Popovici, la Europa FM.

Vaccinul Pfizer

”La vaccinul Pfizer, se apreciază că la două săptămâni după prima doză administrată, o parte dintre cei care primesc această primă doză dezvoltă o protecție undeva la 50%, iar la 10 zile după a doua doză, ajunge la protecția completă sau la protecția maximă.”, a explicat epidemiologul.

Vaccinul Moderna

Imunizarea cu vaccinul Moderna se face tot cu două doze, dar la intervale puțin diferite față de cele de la Pfizer, de unde rezultă o dezvoltare a anticorpilor decalată.

”Dacă mergem la Moderna, acolo lucrurile stau cam la fel, pentru că e doar o diferență de o săptămână în ceea ce privește rapelul, deci se decalează undeva după a doua doză cu o săptămână.”, explică vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie:

 

Vaccinul  AstraZeneca

Și în ceea ce privește vaccinarea cu serul AstraZeneca, dezvoltarea anticorpilor depinde de momentul în care se face rapelul.

”La AstraZeneca avem acel interval de patru săptămâni minim între prima doză și a doua doză, urmând ca a doua doză să poată să fie administrată de la 4 și până la 12 săptămâni.”, a precizat epidemiologul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel