Când ai voie să folosești spray lacrimogen. Chiar dacă se vinde la liber online, devine contravenție în acest caz

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Află în articol când ai voie să folosești spray lacrimogen, potrivit legii.

Un elev de clasa a IX-a de la Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida din Bucureşti, a utilizat un spray iritant, posibil paralizant, afectând cel puțin 25 de elevi. În consecință, zeci de elevi au fost transportați la spital. Aceștia primesc acum îngrijiri medicale, după ce au prezentat stare de rău, usturimi ale nasului, dureri în gat, stări de vomă, amețeală și dureri de cap.

VEZI ȘI: Liceu din București, evacuat. Zeci de elevi au fost transportați la spital, după ce un coleg a dat cu spray iritant-lacrimogen

Nu este clar cum de a venit elevul respectiv cu un spray lacrimogen la școală și în ce condiții l-a folosit, dar la o simplă căutare pe Google am descoperit că acesta pot fi cumpărate cu ușurință online. Deși pe unele site-uri este indicat faptul că aceste spray-uri pot fi cumpărate doar de persoanele care au peste 18 ani, majoritatea dintre ele nu verifică în niciun fel vârsta persoanei care plasează comanda. Prețul unui astfel de spray pornește de la 15 lei, în funcție de cantitate.

"Cel mai eficient mod de autoapărare"

În descrierea unui astfel de produs, pe un site popular din țara noastră, putem citi următoarele: "Cea mai mare concentrație de substanță activă (OC) de pe piață: 15%. Raza de acțiune este de 4m, jetul are forma difuză, conică acoperind o arie mare. Acesta are efect extrem de puternic, acționează cu succes împotrivă oamenilor și a animalelor agresive.

Spray-ul cu piper este cunoscut ca cel mai eficient mod de autoapărare, funcționând cu succes și împotriva animalelor agresive precum câinii agresivi. Atenție! Pentru a diminua efectul se va spala cu multa apă zona afectată. Dacă se utilizează într-o încăpere, părăsiți zona imediat".

Când ai voie să folosești spray lacrimogen

Totuși, faptul că se vinde la liber online, nu înseamnă că îl putem folosi oricând și oricum, o spune clar legea. Mai exact, articolul 2 punctul 4 din Legea 61/1991 republicată, pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, prevede "sancționarea contravențională pentru aruncarea asupra unei persoane, construcții sau asupra unui mijloc de transport cu obiecte de orice fel, cu substanțe inflamante, iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, corosive sau care murdăresc, dacă nu s-au produs vătămări ale integrității corporale sau sănătății, ori pagube materiale".

Astfel, potrivit legii, folosirea spray-ului lacrimogen în alte situații decât cele în care te afli în pericol, "constituie contravenție, dacă nu sunt comise în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni", iar cel care nu respectă condițiile de folosire a unui spray iritant lacrimogen poate fi sancționat cu amendă de la 100 până la 500 de lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel