Află ce declarații a făcut Oana Jinga, cofondatoare a companiei Dexory, despre roboții umanoizi.
„Cam cât de departe este omenirea de un robot umanoid care să realizeze sarcini mai complexe în gospodărie?”, a întrebat jurnalistul Bogdan Bolojan.
„Nu știu dacă ai văzut zilele trecute, dar a mai fost încă un fond de investiții foarte mare care a investit într-o companie de roboți umanoizi undeva la aproape la 700 de milioane de dolari. Înainte de asta, bineînțeles, Elon Musk discută încontinuu despre roboții pe care îi fac ei, deci sunt foarte mulți care au evoluat pe latura asta de roboți umanoizi. Noi, indexorii, nu credem neapărat că trebuie să ai un robot care să fie formă umană, ca să poată să fie un produs bun, care poate să facă mai multe lucruri. Este o formă foarte complicată și noi, ca oamen, nu suntem neapărat, ca să spun așa, cei mai robuști, cum spuneam mai devreme. Avem foarte multe - mâini, picioare - chestii care se pot rupe ușor, nu suntem neapărat practici, ca să spun așa.
Trebuie să mergem pe ideea că, dacă vrei să automatizezi un task, cel mai simplu ar fi să faci o formă care să se adapteze cât mai bine pentru task-ul respectiv. Cât de repede vor ajunge acești roboți umanoizi să fie cu adevărat ceva care să poți să folosești zi de zi, să fie comercializați cum trebuie, e destul de greu de spus, dar nu cred că în următorii 5-10 ani să fie ceva pe piață care chiar să funcționeze. Este, încă o dată, foarte complicat mecanic și electronic și până și faptul că trebuie să ai suficient de multă putere să ții acești roboți încontinuu în echilibru. Nu este imposibil, dar e încă destul de mult de așteptat până ajungem acolo.
Între timp, în schimb, sunt din ce în ce mai multe soluții. De exemplu, când intri în bucătărie ai, bineînțeles, cuptorul cu microunde - face o chestie, frigiderul - face o chestie, aragazul -face o chestie. Au fost concepute cu un anumit scop în existența lor și atunci cel mai simplu este să mergi pe aceeași temă. Dacă avem ”use case”, creăm ceva pentru acel ”use case” care o să fie mai ușor de făcut și de scos pe piață și știm că o să funcționeze cum trebuie o perioadă”, a declarat Oana Jinga, cofondatoare a companiei Dexory.
Urmărește emisiunea completă aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu