Când ar putea adera Ucraina la UE: "Ar fi foarte bine. Din acest punct ar trebui să plecăm"

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Mathias Reding)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Mathias Reding)

Ucraina a primit, recent, statutul de candidat la aderarea în UE. Iată când ar putea deveni membru... 
 

Directorul general al Biroului guvernamental ucrainean pentru coordonarea integrării europene, Natalia Forsiuk, susţine că ar putea dura şapte ani până când Ucraina va adera la Uniunea Europeană. Potrivit oficialului ucrainean, în acest sens, este necesară implementarea unei game extinse din legislaţia UE, scrie Rador

"Consider că nu există (şansa de a intra în UE în 2023 - n.r). Este imposibil procedural, nu pentru că Ucraina nu ar putea face faţă. Conform analizelor, şapte ani ar fi foarte bine. Cred că din acest punct ar trebui să plecăm" - a remarcat Forsiuk. Aceasta a explicat că procedura de aderare la UE va fi îndelungată, întrucât este necesară îndeplinirea recomandărilor din concluzia Comisiei Europene.

Potrivit oficialului, Ucraina are progrese în ceea ce priveşte toate condiţiile impuse de partea europeană, astfel că acestea trebuie îndeplinite, nu să fie demarat ceva nou. Natalia Forsiuk a adăugat că, după acest pas, ţările UE vor trebuie să susţină deschiderea negocierilor cu Ucraina, iar Kievul va trebui să înceapă implementarea legislaţiei UE, care este o procedură îndelungată.

"Înainte de această dată, (aderarea Ucrainei, n.r.) este foarte puţin probabilă, din cauza cantităţii uriaşe de legislaţie pe care trebuie să o adoptăm şi să o implementăm în viaţa noastră de zi cu zi. Adică trebuie să trăim pe deplin conform legilor Europei - din punct de vedere economic, politic, judiciar. Acest lucru nu se poate întâmpla într-un an", a afirmat Forsiuk

Kremlinul, reacție acidă după ce RM și Ucraina au primit statut de candidat la aderarea în UE

Kremlinul a reacționat după ce Ucraina a primit statutul de țară candidată la aderarea în UE.

Kremlinul a calificat vineri drept o afacere internă a Europei decizia şefilor de stat şi de guvern ai Uniunii Europene de a acorda Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate la aderarea la UE, relatează Agerpres, citând AFP.

"Este o afacere internă europeană", le-a declarat jurnaliştilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, subliniind că este "important" pentru Moscova ca "toate aceste procese să nu creeze mai multe probleme Rusiei şi (...) în relaţiile acestor ţări cu Rusia".

El a afirmat totodată că speră ca această decizie să nu conducă la o deteriorare a relaţiilor dintre Moscova şi Bruxelles, care în prezent sunt la un nivel atât de scăzut "încât este foarte dificil să fie şi mai mult deteriorate".

Peskov, despre Moldova: Vrea să devină mai europeană decât europenii înşişi

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a denunţat, de asemenea, dorinţa Republicii Moldova "de a deveni mai europeană decât europenii înşişi".

El a reamintit că Turcia, care este ţară candidată la UE de circa douăzeci de ani, "nu a reuşit niciodată să avanseze mai mult. Însă, în acelaşi timp, a devenit o ţară suverană şi independentă", a mai spus Peskov.

Şefii de stat şi de guvern ai Uniunii Europene au acordat joi Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate la aderarea la clubul comunitar, după ce săptămâna trecută Comisia Europeană (CE) a făcut o recomandare în acest sens. Această decizie marchează începutul unui proces lung şi complex în vederea aderării la forul comunitar.

Consiliul European a decis să recunoască "perspectiva europeană" a Georgiei, dar nu i-a acordat încă statutul de candidat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel