Când ar putea ajunge carnea sintetică în farfuriile noastre

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Los Muertos Crew)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Los Muertos Crew)

Subiectul cărnii sintetice s-a aflat printre subiectele de discuție în Comisa Europeană, la cea de-a noua Conferinţă Economică a fermierilor de la Palatul Congreselor din Roma. S-a înaintat chiar și un termen aproximativ privind importul în Europa.

De acord cu alimentele cultivate în laborator, atâta timp cât respectă standardele noastre nutriţionale - este declaraţia unui purtător de cuvânt al Comisiei Europene la cea de-a noua Conferinţă Economică a fermierilor de la Palatul Congreselor din Roma. El susţine că, în câteva luni, pe mesele europenilor, ar putea ajunge carnea sintetică, scrie Rador.

Potrivit datelor unui raport prezentat în cea de-a noua Conferinţă Economică a Confederaţiei Italiene a Agricultorilor, piaţa mondială a cărnii creată în vitro a înregistrat deja investiţii semnificative în valoare de 1,3 miliarde de euro, iar un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a vorbit despre un posibil aviz favorabil pentru alimentele produse în aprobator, dar sunt şi cei care protestează, în special angajaţii din sectorul agricol din Italia.

"Comisia va evalua cu atenţie toate solicitările"

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Stefan de Keersmaecker, a vorbit despre o posibilă acord din partea Bruxellesului pentru alimentele produse în laborator, atâta timp cât acestea respectă standardele noastre nutriţionale şi a lăsat să se înţeleagă că, în următoarele luni, ar putea ajunge pe mesele oficialilor de la Bruxelles cererea de comercializare a altor alimente noi, adică inventate în laborator, făcute din insecte sau pur şi simplu consumate în mod tradiţional în afara Europei.

De fapt, potrivit presei din peninsulă, Administraţia americană pentru alimente şi medicamente pentru carnea de pui crescut în laborator a stârnit atenţia Europei asupra cărnii sintetice. Companiile de referinţă la nivel mondial au crescut de la 13 la 117 între 2016 şi 2022, iar producţia mondială de carne produsă în laborator ar trebui să crească la 2,1 milioane de tone până în 2030.

"Avem încredere că, în acest caz, Comisia va evalua cu atenţie toate solicitările care ar putea sosi din partea diferitelor ţări europene, în vederea protejării produselor tipice şi în special a Denumirilor de Origine", spune preşedintele naţional al Confederaţiei Italiene a Agricultorilor, Cristiano Fini.

"Minciunile despre alimentele de eprubetă confirmă că există o strategie precisă a multinaţionalelor"

Apoi avertizează: "Carnea sintetică merge în direcţia opusă ideii noastre de hrană bazată pe valorificarea producţiilor noastre agricole şi zootehnice, simbol de înaltă calitate şi care identifică teritoriile şi tradiţiile naţionale". În plus, adaugă Cristiano Fini, "este o producţie artificială care sfârşeşte prin a costa mai mult în ceea ce priveşte durabilitatea mediului şi nu garantează o sănătate şi o nutriţie mai bune pentru cetăţeni".

În acest moment, concluzionează preşedintele Confederaţiei Italiene a Agricultorilor, "există un risc real ca agricultura să fie redusă cu consecinţe evidente asupra zonelor interioare, cu abandonarea progresivă a teritoriilor". Pe această temă, organizaţia Coldiretti anunţase deja în decembrie anul trecut o mobilizare de 350.000 de semnături împotriva comercializării cărnii sintetice. "Minciunile despre alimentele de eprubetă confirmă că există o strategie precisă a multinaţionalelor care, prin operaţiuni de marketing abile urmăresc să schimbe stilurile alimentare naturale, bazate pe calitate şi tradiţie", a declarat preşedintele Coldiretti, Ettore Prandini. Suntem gata să luptăm împotriva alimentelor care pun în pericol democraţia economică, a mai comentat Prandini

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel